Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny brannbombe og dynamittgubbe - nå blir flyktningadressene hemmeligstemplet

Ti uoppklarte brannstiftelser på fire uker i Sverige.

 10 UOPPKLARTE BRANNER PÅ FIRE UKER:  Dette er en av de 10 uoppklarte brannstiftelsene mot svenske flyktningmottak på kort tid: 14. oktober i Arlöv i Skåne mot en brakkerigg for enslige, mindrårige asylsøkere. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix.
10 UOPPKLARTE BRANNER PÅ FIRE UKER: Dette er en av de 10 uoppklarte brannstiftelsene mot svenske flyktningmottak på kort tid: 14. oktober i Arlöv i Skåne mot en brakkerigg for enslige, mindrårige asylsøkere. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske Migrationsverket - tilsvarende Utledningsdirektoratet (UDI) - har nå bestemt at alle sentrale oversikter over asyl- og flyktningmottak i Sverige skal hemmeligholdes. I norsk, offentlig språkdrakt: unntatt fra offentlighet.

Også flere svenske kommuner vurderer nå å la være å opplyse hvilke adresser der nye flyktningemottak blir planlagt for ikke å lage ferdigplottede kart for brannstiftere.

I løpet av de siste fire ukene har det vært brannforsøk eller påsatte branner ved 11 svenske flyktningemottak. I løpet av de siste sju månedene har det vært 20.

Ingen av brannstiftelsene siden 29. september er oppklart av politiet. Alle brannene er påsatt fra utsiden med unntak av et mottak i Munkedal. Der brant det to ganger på fire dager, den ene brannen startet innenfra.

«Explotion» og «TNT»
Det siste brannangrepet skjedde i går kveld i Färingtofta i Klippans kommune i Skåne.

Ved 21-tiden ble en flaske med brennbar væske kastet gjennom vinduet i utgangsdøra sammen med et jernrør, pakket inn som en dynamittgubbe og med påskriftene «Explotion» og «TNT», skriver Sydsvenska Dagbladet.

Det begynte å brenne, men flammene slokket av seg selv før brannvesenet kom fram.

Brannstiftelsen og dynamitt-markeringen skjedde dagen etter at hadde vært stor lokal oppmerksomhet i forbindelse med et informasjonsmøte om det nye flyktningemottaket.

I tillegg ble det avfyrt raketter og påtent en trebenk utenfor hver sikt flyktningmottak i Sør-Sverige i går kveld, men det er ikke registrert under rubrikken «brannforsøk mot mottak».

Brannøvelse på Norges største
Torsdag starter brannøvelser for alle nye ansatte ved Norges største asyl- og flyktningmottak, Hvalsmoen ved Hønefoss, som forbereder mottak av 850 nye flyktninger fra 1. november.

- Vi er bekymret for branner hele året, men vi har et større fokus på det nå, ettersom det skjer så tett på. Sverige er ikke så langt unna, sier mottaksleder Tove Brorson til NRK.

Nattvaktene på Hvalsmoen skal følge brannrutiner enda tettere framover, og personalet følger tettere med døgnet rundt på personer som kommer til den tidligere militærleiren og som ikke bor der.

Hero, som driver Hvalsmoen, ser også på brannrutinene ved sine mange anlegg ellers i Norge og i Sverige.

La ut liste
Debatten om lokaliseringen av flyktningmottak i Sverige ble opphetet i Sverige etter at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna publiserte en adresseliste overt alle mottak i universitetsbyen Lund og distriktet.

- Nå skal det ikke lenger være mulig å få ut en fullstendig liste med adresser til asyl- og flyktningmottak, sier  Mikael Ribbenvik Migrationsverket til Dagens Nyheter.

Kø hos vaktselskaper
Noen av de svenske brannene blir hyllet på nettet, og det svenske sikkerhetspolitiet følger tett med på mange hatsider, også koplet mot skoletragedien i Trollhättan.

Flera eksperter på hatkriminalitet og fremmedfientlighet sier till Dagens Nyheter at ekstremistiske krefter på nettet kan trigge hverandre till ny attentat.

Flere svenske medier skriver at sikkerhetsselskap har sprengt kapasitet, og ikke kan ta på seg vaktoppdrag rundt flyktningmottak med den tette overvåkningen som myndighetene ønsker.

Til Norge: Over 30 000
Kort tid etter at UDI-direktør Frode Forfang sa at et anslag på 25.000 asylsøkere til Norge i år var for lavt, sendte etaten ut et brev der det ser ut til at den nå venter over 30 000 asylsøkere, skriver VG i dag.

Migrationsverkets direktør Anders Danielsson sa på en pressekonferanse sist torsdag at det trolig kommer 140 000 asylsøkere og flyktninger til Sverige i 2015.

Prognosene for enste år peker akkurat nå mot mellom 100 000 og 170 000.  Men Danielsson sa at anslagene er så usikre at han tok høyde på et tall på inntil 360 000 i løpet av de to årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!