Ny, britisk studie: - E-sigaretter 95 prosent mindre skadelig enn røyk

- Hjelper til å stumpe røyken.

OMSTRIDT: Mange mener det ikke finnes nok forskning til å konkludere om helserisikoen ved å bruke e-sigaretter, eller om hvilken effekt det har for røykeslutt. I en ny, britisk studie bestilt av britiske helsemyndigheter konkluderes det med at e-sigaretten er 95 prosent mindre skadelig enn røyk. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix
OMSTRIDT: Mange mener det ikke finnes nok forskning til å konkludere om helserisikoen ved å bruke e-sigaretter, eller om hvilken effekt det har for røykeslutt. I en ny, britisk studie bestilt av britiske helsemyndigheter konkluderes det med at e-sigaretten er 95 prosent mindre skadelig enn røyk. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra har debatten om e-sigaretten vært i fyr og flamme.

Sigarettene, som inneholder dampevæske, har vært omstridt og omdiskutert både i Norge og i utlandet. Her i landet er det bare lov å selge e-sigaretter uten nikotin.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) vil blant annet tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter, fordi de mener det kan føre til røykeslutt. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter på sin side e-sigaretter vil føre til en ny generasjon røykere, og har tatt opp kampen.

Nå kaster også britiske helsemyndigheter seg inn i debatten, og i en stor, uavhengig studie de publiserte i dag, er konklusjonen klar.

95 prosent mindre risiko I rapporten, som er gjort på bestilling fra helsemyndigheten Public Health England (PHE), har forskerne gjennomgått studier om effekten av e-sigaretter.

• Det foreløpig beste estimatet er at e-sigarettet er rundt 95 prosent mindre skadelig enn røyking• Nesten halvparten av befolkningen (44,8 prosent) vet ikke at e-sigaretter er langt mindre skadelig enn røyking• Det er foreløig ingen beviser på at e-sigaretter fungerer som en inngang til røyking for barn og ikke-røykere, skriver PHE på sine nettsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.