Ny, britisk studie: - E-sigaretter 95 prosent mindre skadelig enn røyk

- Hjelper til å stumpe røyken.

OMSTRIDT: Mange mener det ikke finnes nok forskning til å konkludere om helserisikoen ved å bruke e-sigaretter, eller om hvilken effekt det har for røykeslutt. I en ny, britisk studie bestilt av britiske helsemyndigheter konkluderes det med at e-sigaretten er 95 prosent mindre skadelig enn røyk. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix
OMSTRIDT: Mange mener det ikke finnes nok forskning til å konkludere om helserisikoen ved å bruke e-sigaretter, eller om hvilken effekt det har for røykeslutt. I en ny, britisk studie bestilt av britiske helsemyndigheter konkluderes det med at e-sigaretten er 95 prosent mindre skadelig enn røyk. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra har debatten om e-sigaretten vært i fyr og flamme.

Sigarettene, som inneholder dampevæske, har vært omstridt og omdiskutert både i Norge og i utlandet. Her i landet er det bare lov å selge e-sigaretter uten nikotin.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) vil blant annet tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter, fordi de mener det kan føre til røykeslutt. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter på sin side e-sigaretter vil føre til en ny generasjon røykere, og har tatt opp kampen.

Nå kaster også britiske helsemyndigheter seg inn i debatten, og i en stor, uavhengig studie de publiserte i dag, er konklusjonen klar.

95 prosent mindre risiko I rapporten, som er gjort på bestilling fra helsemyndigheten Public Health England (PHE), har forskerne gjennomgått studier om effekten av e-sigaretter.

• Det foreløpig beste estimatet er at e-sigarettet er rundt 95 prosent mindre skadelig enn røyking• Nesten halvparten av befolkningen (44,8 prosent) vet ikke at e-sigaretter er langt mindre skadelig enn røyking• Det er foreløig ingen beviser på at e-sigaretter fungerer som en inngang til røyking for barn og ikke-røykere, skriver PHE på sine nettsider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer