Politi i USA

Ny brutal pågripelse: - Redd

Caron Nazario, som har afroamerikansk og latinamerikansk bakgrunn, ble både peppersprayet og truet av politiet da han ble stanset i en trafikkontroll i Virginia. Nå har han saksøkt politiet for overdreven maktbruk.

SPRAYET: Caron Nazario ble brutalt pågrepet etter en trafikkontroll i Virginia i USA. Foto: Windsor Police/Handout /AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): De rystende videobildene fra pågripelsen i desember i fjor, er blitt offentliggjort i forbindelse med søksmålet. De skaper nå store overskrifter i USA.

De kommer også samtidig som rettssaken pågår mot politimannen Derek Chauvin, som er tiltalt for å ha drept afroamerikanske George Floyd under en pågripelse i Minneapolis i mai i fjor.

Nazario (27), som er fenrik i den amerikanske hæren, var ikledd uniform da politimennene stanset ham i Windsor i Virginia. Han fikk både våpen retten mot seg og en av politimennene brukt pepperspray. Nå krever han én million dollar (om lag 8,5 millioner kroner) i erstatning, melder flere medier, deriblant CNN og Washington Post.

Det finnes både bodycam-video fra begge politimennene og opptak fra Nazarios mobiltelefon. Nå fordømmes politimennenes opptreden fra mange hold ettersom videobildene har gått viralt i USA.

LAGT I JERN: Caron Nazario blir lagt i håndjern under pågripelsen. Foto: Windsor Police/Handout via REUTERS
LAGT I JERN: Caron Nazario blir lagt i håndjern under pågripelsen. Foto: Windsor Police/Handout via REUTERS Vis mer

- Redd

Ifølge søksmålet ble Nazario blant annet utsatt for ulovlig beslag, overdreven maktbruk, ulovlig ransaking, brudd på ytringsfriheten og ulovlig fengsling.

- Jeg er ærlig talt redd for å gå ut, sier Nazario når politiet ber ham forlate bilen mens de står med våpnene rettet mot ham.

- Ja, det bør du være, sier en av politimennene.

Nazario kjørte sin nye Chevrolet Tahoe da politiet så ham. Ettersom bilen var ny, hadde han bare et midlertid bilskilt limt til bakruta. Den ene politimannen oppfattet det som at han kjørte uten bilskilt, satte på blålysene og tok opp jakten.

Imidlertid er bilskiltet synlig i videoen fra politiets egne bodycam.

Nazario forteller i søksmålet at han senket farten og begynte å blinke med blinklyset så snart han så blålyset bak seg for å signalisere at han planla å stoppe. Han fortsatte å kjøre i ett minutt og 40 sekunder for å kunne stoppe på et opplyst område, ved en bensinstasjon, ifølge søksmålet.

PEPPERSPRAY: Caron Nazario kommer ut av bilen med hendene hevet etter å ha blitt sprayet med pepperspray. Foto: Windsor Police/Handout via REUTERS
PEPPERSPRAY: Caron Nazario kommer ut av bilen med hendene hevet etter å ha blitt sprayet med pepperspray. Foto: Windsor Police/Handout via REUTERS Vis mer

Trakk våpen

Politimennene, som kom til stedet i hver sin politibil trakk umiddelbart våpen da Nazario stoppet. I politirapporten hevder de dette skyldes at de anså det for å være en høyrisiko-stopp fordi bilen manglet bilskilt, fordi Nazario ikke stoppet umiddelbart og fordi bilen hadde sotede vinduer.

Politiet hevder at Nazario ikke rettet seg etter ordrene fra politiet.

- Hva er det som foregår? spør Nazario.

Politimennene ber ham igjen om å åpne døra og komme ut.

- Jeg går ikke ut av kjøretøyet. Hva er det som foregår? sier Nazario og fortsetter:

- Jeg tjenestegjør landet mitt, og dette er hvordan jeg blir behandlet?

En av politimennene svarer at han også er en veteran fra militæret og at han «lærte å adlyde».

Henrettelse

Politimannen kan også høres mens han sier til Nazario at han er «fixin' a ride to the lightning, son». Dette er et gammelt uttrykk for å henrette noen med en elektrisk stol.

- Hva er det som foregår? Hva er det jeg har gjort? spør Nazario igjen.

- Du fikk en ordre. Adlyd den, sier politimannen.

Så forteller offiseren at han er redd for å forlate bilen, og politimannen gjør det klart at det burde han være. Deretter forteller politimannen at han er stanset for en trafikkforseelse og blir pågrepet for «å hindre politiets arbeid».

Video fra hendelsen viser hvordan Nazario holder hendene opp og godt synlig for politiet, mens en av politimennene forsøker å åpne bildøra. Ifølge politiets rapport forsøkte Nazario å slå vekk hånda til politimannen på dette tidspunktet, men det ser ikke ut til å stemme overens med videobildene.

Sprayet fire ganger

Deretter blir Nazario sprayet med pepperspray fire ganger, ifølge søksmålet. Politiet får så offiseren ut av bilen og setter ham i håndjern.

Til slutt blir han sluppet fri igjen uten at politiet ilegger ham forelegger eller anmelder ham for noe som helst. I søksmålet hevder imidlertid Nazario at politimennene forsøkte å presse ham til ikke å forfølge saken i ettertid. Hvis han gjorde det, ville de sikte ham for flere forbrytelser og «ødelegge hans militære karriere».

- Disse kameraene filmet en oppførsel som er konsistent med en motbydelig, nasjonal trend blant politifolk, som tror de kan operere med fullstendig straffrihet og misbruke maktmidler på uprofesjonelt, uhøflig, rasistisk, farlig og noen ganger dødelig vis, ignorere det klare mandatet etablert gjennom grunnloven og ta rollen fra lovgivere, dommer, jury og bøddel; og å bytte ut rettsstaten med deres egen vilkårlige og ulovlige oppførsel, heter det i søksmålet.

- Uakseptabelt

Bildene fra pågripelsen har opprørt mange i USA.

- Hendelsen i Windsor er opprørende og gjorde meg sint. Jeg har beordret Virginia State Police til å gjennomføre en uavhengig granskning, skriver Virginia-guvernør, Ralph Northam på Twitter.

Justisminister i delstaten, Mark Herring, beskriver hendelsen på Twitter som «uakseptabel».

- Videoen viser ingenting som rettferdiggjør hvordan fenrik Nazario ble behandlet, skriver Herring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer