Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bunnotering for oljeprisen

Prisen på nordsjøolje har ikke lavere siden 2003. Hvis oljeprisene ikke tar seg opp igjen vil to tredjedeler av oljeformuen forsvinne.

BUNNOTERING: Fire oljeplattformer ligger i opplag på Ågotnes utenfor Bergen. Oljeindustrien er i fritt fall på grunn av rekordlav oljepris. Natt til mandag ble nordsjøolje omsatt for under 28 dollar fatet i Asia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BUNNOTERING: Fire oljeplattformer ligger i opplag på Ågotnes utenfor Bergen. Oljeindustrien er i fritt fall på grunn av rekordlav oljepris. Natt til mandag ble nordsjøolje omsatt for under 28 dollar fatet i Asia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser anslag gjort av Dagens Næringsliv. 

Nordsjøolje ble en kort periode omsatt for under 28 dollar fatet i Asia natt til mandag - kort tid etter at sanksjonene mot Iran ble lettet.

På det laveste var prisen nede i 27,67 dollar per fat, før den tok seg opp over 28 dollar igjen. Sist nordsjøolje ble omsatt til en så lav pris var i november i 2003.

Flere internasjonale, økonomiske sanksjoner mot Iran ble fjernet lørdag, og landet kan nå eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.

Iran har varslet at landet vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. I tillegg kan oljen iranerne har på sine skip sendes rett ut i markedet.

- Oljeformuen vil krympe
Hvis dagens lave oljepriser ikke tar seg opp igjen vil to tredjedeler av den beregnede oljeformuen forsvinne, melder Dagens Næringsliv.

Med utgangspunkt i Finansdepartementets beregninger og at finansminister Siv Jensen (Frp) i høst anslo at verdien av olje som ikke er tatt opp utgjør 4200 milliarder kroner, og at 3750 milliarder kroner er statens, vil to tredjedeler av dette forsvinne hvis oljeprisen holder seg på dagens lave nivå.

Det vil si at verdien av oljeformuen reduseres fra 4200 til 2500 milliarder kroner.

I forrige uke falt prisen på nordsjøolje under 30 dollar fatet. Til sammenligning var prisen på 110 dollar sommeren 2014.

- Vil ha konsekvenser Professor Ragnar Torvik ved NTNU understreker at endringene tilsvarer store beløp for hver enkelt nordmann.

- Formuereduksjonen i den offentlige delen er på 2429 milliarder, som er 500 000 kroner per innbygger eller to millioner for en familie på fire. Det illustrerer hvor mye oljeprisfallet reduserer formuen, sier Torvik.

Fordi det er knyttet stor usikkerhet til denne type anslag og hva som vil skje med oljeprisen, vil ikke statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) kommentere beregningene i detalj, men sier at:
- Det er liten tvil om at varig lavere oljepris på sikt vil ha konsekvenser; vi blir mindre rike enn vi trodde. Det betyr selvfølgelig at vi setter inn mindre nye inntekter i fondet, og veksten i forventet realavkastning blir mindre, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media