Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk barometer

Ny bunnrekord for Ap. Erna, Siv og Trine gjør rent bord

Ap faller til ny bunnrekord med 22, 9 prosent på Ipsos mai-måling. Høyre troner som landets største parti med 27 prosent, og de blågrønne har rent flertall.

POLITISK GJENNOMSLAG: Ap-nestleder Hadia Tajik sier Ap har fått gjennomslag for mange viktige saker i Stortinget, men er langt fra fornøyd med oppslutningen om partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITISK GJENNOMSLAG: Ap-nestleder Hadia Tajik sier Ap har fått gjennomslag for mange viktige saker i Stortinget, men er langt fra fornøyd med oppslutningen om partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke siden mars 2003 har Ap hatt en tilsvarende dårlig måling. Fra en oppslutning på 33, 5 prosent i april i fjor har Ap falt jevn og trutt.

- Arbeiderpartiet er langt unna et nivå vi er fornøyde med, selv om vi sakte, men sikkert har økt oppslutningen siden januar.

- Politisk har det likevel vært gode uker for Arbeiderpartiet. Vi har klart å få gjennomslag på Stortinget for å stoppe kommersialiseringen av barnevernet og for en kraftig begrensing i muligheten til innleie i arbeidslivet. Vi kjemper i disse dager sammen med pensjonister som for fjerde året på rad mister kjøpekraft. Og vi kjemper med jernbanearbeidere, ansatte i luftambulansen og sjøfolk på Color Line, som alle risikerer å miste jobbene fordi regjeringen dumper deres lønns- og arbeidsvilkår. Det er urettferdig og gjør meg forbanna, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Dagbladet.

- Hva er årsaken til Aps fortsatte tilbakegang og de borgerliges sterke stilling?

- Det siste halvåret har handlet om alt annet enn politikk. Uroen rundt partiene har skapt ro rundt regjeringen, sier hun.

- Har tydelig strategi

På spørsmål om Tajik tror det er mulig å få framgang mot kommunevalget, svarer hun:

- Ja, Arbeiderpartiet skal definitivt tilbake, og vi har en klar og tydelig strategi som vi jobber etter. Ap har vært gjennom en tøff periode, men det er godt å merke at kamplysten er tilbake.

DÅRLIG TID: Tida mot kommunevalget får fort. Jonas Gahr Støre og Ap har dårlig tid på seg til å styrke oppslutningen blant velgerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DÅRLIG TID: Tida mot kommunevalget får fort. Jonas Gahr Støre og Ap har dårlig tid på seg til å styrke oppslutningen blant velgerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh er ikke like optimistisk.

- Ap får en ny bunnmåling. Det er ikke en stor endring, men dårlig nytt for partiet. Historisk sett er det lavt, og partiet mister velgere til andre røde partier. Det befester inntrykket av at Ap befinner seg i en bølgedal som de ikke kommer ut av, sier han.

Bergh påpeker at Ap har vært i en vanskelig situasjon siden valgkampen i fjor.

- Det kan delvis skyldes at valgkampen ikke var helt vellykket, de hadde en virkelighetsbeskrivelse som velgerne ikke kjente seg igjen i, og de har et problem når det blir mye snakk om innvandring. På toppen kommer metoo-sakene, og flere saker som tyder på interne konflikter. Alt i alt så har ikke Ap klart å gjøre det et stort og viktig parti skal gjøre, som er å snakke om egen politikk og fokusere på de sakene hvor de har sakseierskap. Det har vært mange saker på rekke og rad som har rammet dem. De må løse opp i eventuelle interne konflikter så det ikke blir en hovedsak, og få fokuset over på saker hvor de har høy troverdighet, sier Bergh.

Ifølge valgforskeren er det særlig SV og Sp som har styrket seg på dette.

- Det betyr at den rødgrønne siden er mer fragmentert, og det er vanskelig å se for seg et konstruktivt samarbeid på rødgrønn side med et så svakt Arbeiderparti, sier Bergh.

Erna troner på toppen

Det største regjeringspartiet, Høyre, kan notere seg for den største framgangen og får nå en oppslutning på 27 prosent. Hadde det vært stortingsvalg, ville Høyre fått 50 mandater.

- Velgerne ser at mye går bra, og jeg tror de gir vår politikk litt av æren. Bedre resultater i skolen, lavere ledighet og gode økonomiske utsikter for Norge treffer Høyres velgere. Men vi skal ikke bli selvtilfredse. Det er lenge til neste valg. Velgernes tillit må kjempes for hver dag. Ting kan snu fort i politikken, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

RENT BORD: Høyre, Frp og Venstre har rent flertall i Stortinget på mai-målingen. Her partilederne som ruler: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RENT BORD: Høyre, Frp og Venstre har rent flertall i Stortinget på mai-målingen. Her partilederne som ruler: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det ser ut som om Høyre har befestet posisjonen som det ledende styringspartiet. Ap ser ut til å ha mistet sin dominerende posisjon som styringsparti. I Europa er det mange eksempler på at sosialdemokratiske partier som var store har blitt mindre, så det er grunn for bekymring sett fra Ap sin side, sier Bergh.

Frp går noe tilbake etter høye målinger i mars og april, og får 13, 5 prosent.

- Venstre får gjennomslag

Men det tredje regjeringspartiet, Venstre, gjør en sterk måling med 5, 9 prosent. Samlet får de tre regjeringspartiene 86 mandater, og dermed flertall i Stortinget. KrF mister sin vippeposisjon.

- Mange spådde at det ville bli krevende for oss å gå inn i regjering. Men vi har klart å bevise at vi har bidratt til en grønnere og mer sosialliberal politikk. Jeløya-erklæringen ga oss mange store gjennomslag, og vi merker at vi klarer å påvirke regjeringen i hverdagen. Vi er blitt veldig godt mottatt på kulturfeltet. Mange er glade for den jobben vi gjør. Målingen er veldig inspirerende, sier Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande.

- Venstre har en relativt stor framgang til en oppslutning på 5,9 prosent, fra et lavt nivå på 4 prosent i forrige måling. De har ligget lavt i lang tid og har forsøkt å komme på offensiven igjen. Dette er et mulig tegn på at de kan ha fått en velgergevinst av regjeringsdeltakelsen, sier valgforsker Johannes Berg. Mens Venstre gikk inn i regjeringen, valgte KrF opposisjon. Partiet har fått flere gjennomslag i Stortinget, men partiet havner under sperregrensa også på denne målingen.

SV fornøyd med framgang

På rødgrønn side får SV 7, 7 prosent, mens Rødt går noe tilbake etter rekordoppslutning i april, til 3, 2 prosent.

- Det er veldig gledelig med framgang både i antallet medlemmer og på målingen. At flere ville stemt på SV om det var valg, betyr at folk kanskje i større grad får tillit til partier som tar tak i vår tids større utfordringer – kampen mot klimaendringer og sosiale forskjeller. Begge er områder hvor regjeringa styrer i feil retning, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø.

- Hva tenker du om at Ap lekker velgere blant annet til dere?

- De lekker både til rødgrønne partier og til «hjemmesitterpartiet». Det viser at det er et potensial for mobilisering. Jeg tror det viktigste for å få til et rødgrønt flertall er å vise at vi ønsker en annen retning. Venstresida må våge å være venstreside.

- Betyr det at du synes Ap har gått for langt til høyre?

- Det får folk sjøl ta stilling til. For oss er det viktig å vise at vi ønsker en annen retning i den økonomiske politikken. Vi vil snu utviklingen med skattelettelser til de rike til fordel for sosial utjevning. Så får det være opp til velgerne å avgjøre hvem de har mest tillit til. Summen i rødgrønn politikk vil være noe helt annet enn den forskjellspolitikken dagens regjering fører, sier Bergstø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!