Ny bunnrekord for Telenor

Lakseaksjen spratt opp på en børskursliste preget av røde tall. Teknologiraset fortsatte, men IT-indeksen endte nær dagstoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs falt tirsdag, uten at det overrasket noen. Kraftig kursfall i USA smittet tirsdag over på Europa og det norske aksjemarkedet ble med på turen ned.

Oppdrettsaksjene Pan Fish og Fjord Seafood, Opticom, Tandberg og Frontline gikk mot strømmen, mens folkeaksjen Telenor falt til ny historisk bunnotering.

Totalindeksen sluttet ned 1,9 prosent til 1.330,91 poeng. Omsetningen på hovedlisten utgjorde hele 2,9 milliarder kroner.

Investorenes mistro til estimatene fra en rekke selskaper, har blitt sterkere den siste tiden. Markedet har lenge spekulert i et resultatvarsel fra finske Nokia, særlig etter at Ericsson, Siemens og Motorola alle har nedjustert forventningene og gå til oppsigelser.

Utover ettermiddagen tirsdag ser det imidlertid ut til at noe av tilliten er kommet tilbake. Nokia er i hvert fall opp 5 prosent på Stockholmsbørsen rett før klokken 17 tirsdag.

I Norge opprettholder Eltek for eksempel sitt vekstmål til tross for at samtlige av de store kundene nedjusterer sine forventninger og investeringsplaner. Analytikerne har imidlertid for lengst nedjustert, og kursen faller markert.

Eltek falt nye 5,2 prosent til 146 kroner tirsdag.

Telenor falt 2,7 prosent til 36,50 kroner. Kursen ligger med det 5,50 kroner lavere enn det de institusjonelle investorene måtte ut med da de tegnet seg i emisjonen i desember.

InFocus falt nye 1,9 prosent til 157,50 kroner. Selskapet utpekes imidlertid av et amerikansk meglerhus til å være den mest attraktive investeringen projektorsegmentet. Årsaken er at InFocus er en markedsleder i sin bransje, og amerikanerne liker vinnere.

Mot strømmen gikk Opticom og Tandberg. Sistnevnte viste styrke gjennom store deler av dagen, mens oppgangen i Opticom skyldes risikovillige tradere som satser på at Nasdaq-indeksen vil stige i dag.

Christiania Markets fortsetter å hamstre Frontline-aksjer. I dag stod selskapet for 82 prosent av nettokjøpene, og meglerhuset styrte kursen opp 3,50 kroner de siste 10 minuttene før stengning.

Det virker som om meglerhuset har i oppdrag å holde kursen oppe. Meglerhuset har i hvert fall i flere uker hamstret aksjer for den amerikanske fondsforvalteren Neuberger Bermans klienter. Eierandelen er for lengst over 10 prosent.

For Frontline er dette svært gunstig. Per i dag prises Frontline over anslått verdijustert egenkapital på opp under 140 kroner. Så lenge kursen holder seg på dagens nivåer kan rederiet trykke aksjer som oppgjør for å gjennomføre kjøp av andre selskaper eller nye skip. I dag sluttet kursen opp 2 prosent til 157 kroner. Omsetningen utgjorde 201 millioner kroner.

Usikkerheten knyttet til den økonomiske utviklingen i USA tynger også cruisesektoren som falt kraftig i USA i går. RCL fulgte på her hjemme med et kursfall på 4,1 prosent til 213 kroner, omsatt for 192 millioner kroner.

Den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns mener det er god grunn til å være varsom med cruiseaksjene på kort sikt. Kapasitetsvekst og fare for redusert etterspørsel gjør at det kan gå lang tid for rederiene igjen kan sette opp prisene.

Sterke resultattall fra den nederlandske oppdrettsgiganten Nutreco, som kjøpte Hydro Seafood, bidro til at Pan Fish og Fjord Seafood hadde en god dag.

Det kom også en bekreftelse på at munn- og klovsyke er påvist i en avsidesliggende gård i Frankrike. Samtidig meldes det fra Italia om at en sau (!) har symptomer som kan minne om den samme sykdommen.

Nettjenesten Intrafish melder i dag at eksporten av fersk laks fortsetter å øke. Forrige uke ble det eksportert 4.936 tonn fersk laks fra Norge, noe som er en økning på knappe 200 tonn fra uken før. Gjennomsnittsprisen steg 59 øre til 28 kroner per kilo.

Etter en stri strøm av 'positive' nyheter ble Fjord Seafood dagens vinner med en kursoppgang på 9,5 prosent til 41,50 kroner. Pan Fish la på seg 5,6 prosent til 66 kroner.

Med unntak av Helsingfors som stiger i takt med Nokia, var det bred nedgang også ellers i Europa i dag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.