MØTT MED STERKE REAKSJONER: Det franske satiremagasinet Charlie Hebdos nye forside, som viser til bildet av den syriske gutten Aylan (3), har fått krass kritikk. Her er sjefredaktør Laurent Sourisseau foran forsida på det første magasinet etter terrorangrepet. Foto: NTB Scanpix
MØTT MED STERKE REAKSJONER: Det franske satiremagasinet Charlie Hebdos nye forside, som viser til bildet av den syriske gutten Aylan (3), har fått krass kritikk. Her er sjefredaktør Laurent Sourisseau foran forsida på det første magasinet etter terrorangrepet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ny Charlie Hebdo-forside med tegning av Aylan (3) får massiv kritikk

- Det er rasistisk og fremmedfiendtlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den syriske gutten Aylan (3), som lå livløs i vannkanten på en strand i Tyrkia, har rørt en hel verden.

Det fikk mange til å få øynene opp for flyktningkrisa i Europa, og nådde forsidene av en rekke aviser.

Nå er den syriske gutten tema på en annen forside, nemlig det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

«Så nærme målet» Forsida viser en gutt som ligger på stranda med ansiktet ned i vannet, og har overskrifta «Så nærme målet». Ved siden av gutten er det en McDonalds-reklameplakat, hvor det står skrevet: «Tilbud! To barnemenyer til prisen av én».


Over tegningen står det også skrevet: «Velkommen til flyktningene!».

I tillegg til forsida handler også flere av tegningene inne i magasinet om flyktningkrisen. Én av dem viser en Jesus-lignende figur som går på vannet, med et druknet barn ved siden av. «Beviset på at Europa er kristent», står det skrevet over.

En annen viser Aylan (3) i vannkanten med en ransel på ryggen, med teksten: «Det er skolestart».

- Rasitisk og fremmedfiendtlig Men å bruke den syriske gutten i karikaturer, faller ikke i god jord hos alle.


Under hashtaggen #CharlieHebdo på Twitter raser en rekke mennesker mot de kjente franske tegnerne, og beskylder dem for å bruke ytringsfriheten deres til å latterliggjøre et dødt barn.

Advokat Peter Herbert, som er leder av Society of Black Lawyers, den største organisasjonen for afrikanske, karibiske og asiatiske advokater i Storbritannia, er blant dem som reagerer.

«Charlie Hebdo er en rasistisk, fremmedfiendtlig og ideologisk konkurs publikasjon, som representerer det moralske forfallet av Frankrike», skriver han på Twitter.


I en annen melding skriver han: «The Society of Black Lawyers vil vurdere å rapportere dette som en oppfordring til hatkriminalitet og forfølgelse til den internasjonale straffedomstolen»

Både den tyrkiske avisa The Daily Sabah og den marokanske avisa Morocco World News skriver at tegningene spotter den syriske gutten, og den indiske TV-kanalen Scoop Whoop skriver: «Dette er ikke Charlie Hebdo som vi identifiserte oss med og som vi viste solidaritet til tidligere i år. Je ne suis pas Charlie».

- Det er en hyllest Charlie Hebdo-tegneren Emmanuel Chaunu, som har laget tegningen med skolesekken, forsvarer likevel tegningene.

- Jeg ønsket å hylle denne gutten - gutten vår. Mens skolestarten er realiteten for noen, er krigen realiteten for andre, sier han til Le Figaro.


På spørsmål om han er overrasket over reaksjonene tegningene har fått, svarer han:

- Jeg ble bokstavelig talt veldig overrasket over disse utrolige reaksjonene. Mange reagerer uten å analysere det, men det er mye mer komplekst enn som så. Tegningen min er ikke en karikatur, det er nærmere tegningene som ble publisert etter terror-angrepet mot oss, det er symbolsk og poetisk. Det er en hyllest, sier han til avisa.