Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ny corona-bølge - spørsmålet er når

EUs smittevernsjef skremt over at land etter land gjør som faren er over.

ADVARER: Onsadag var det folk igjen på plassen for domen i Milano i Italia. EUs smittevernsjef advarer nå mot lettelsene i mange europeiske land på kort tid i smittevernreglene mot corona. Foto: Impa/NTB Scanpix.
ADVARER: Onsadag var det folk igjen på plassen for domen i Milano i Italia. EUs smittevernsjef advarer nå mot lettelsene i mange europeiske land på kort tid i smittevernreglene mot corona. Foto: Impa/NTB Scanpix. Vis mer

For mindre enn tre uker oppsummerte EUs smittevernsjef Andrea Ammon at corona-smitten i Europa har passert toppen.

Nå er hun sterkt bekymret over at mange land letter på smitteverntiltakene og åpner opp igjen restauranter, sosiale akitiviteter og ikke minst grenser og muligheter for sommerferie utenlands.

- Europa må forberede seg på en ny coronabølge. Spørsmålene er når den kommer og hvor stor den blir. Etter mitt syn er det situasjonen nå, sier den tyske sykehuslegen og leder av EU-organet ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) til The Guardian, Andrea Ammon.

Taushet

Det har vært stille fra EUs faglige smittevernsjef i det offentlige rom siden corona-viruset ble et akselererende tema i Europa i slutten av februar.

I går ble hun intervjuet for første gang av en britisk avis.

ADVARER MOT LETTELSER: Lege Andrea Ammon leder EUs smittevernorgan ECDC. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/NTB Scanpix.
ADVARER MOT LETTELSER: Lege Andrea Ammon leder EUs smittevernorgan ECDC. Foto: Alberto Pizzoli, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Det er ikke noe feil med tallene hun presenterte 2. mai med konklusjon om at Europa da hadde passert smittetoppen. Eneste usikkerhet da var utviklingen i Polen.

Men 18 dager seinere er hun skremt over at land etter land letter opp som om faren er over.

Letter opp

Sist ut er Hellas, som i prinsippet åpner for utenlandske turister fra 15. juni - i praksis når internasjonale fly lander og tar av i Athen fra 1. juli.

Italia letter på sine lukkede grenser enda tidligere, og Storbritannia har startet en langsom gjenåpning - iallfall innenfor egne grenser.

MANGE SMITTEDE: Aldri tidligere har så mange nye smittede blitt rapportert på ett døgn til WHO, fortalte generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: WHO Vis mer

Danmarks «fase to» for normalisering fra i går gir også et mer grovmasket garn for folks bevegelser i sommer. Utlendinger får større muligheter for dansk sommer.

I intervjuet med The Guardian påpeker EUs smittevernsjef Andrea Ammon at viruset ikke er borte. Tvert i mot har corona vist seg «svært tilpasningsdyktig» blant mennesker.

- Ikke tiden for å slappe av

Hun peker på at smitteandelen i de ulike landene i Europa bare ligger mellom 2 og 14 prosent av befolkningen i variasjon mellom landene.

Det betyr at alle land i Europa har befolkning høyt oppe på 80- og 90-prosenttallet som ikke er smittet. Og coronaviruset er der.

- Jeg skal ikke tegne et dommedagsbilde nå. Men vi må være realistiske. Det er ikke tiden for å slappe av, sier hun.

Pr. igår var det registrert 158 134 døde av corona-sykdommen covid-19 i Europa. Da er EU, Storbritannia og EØS med Norge medregnet.

Vel 1,3 mennesker har vært eller er registrert smittet siden spredningen skjøt fart i Europa.

Og EUs smittevernsjef er klar på hvor spredningen startet med voldsomt omfang og hastighet.

Det var på vinterferiesteder i alpene i Østerrike og Italia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!