Frankrike:

Ny corona-variant kan være vanskeligere å oppdage

Franske forskere har oppdaget en mulig ny versjon av coronaviruset, som er ikke slo ut på de såkalte PCR-testene.

SEKVNSERING: Gensekvensering av prøver ved Pasteur-instituttet i Paris bekrefter at det dreier seg om en hittil ukjent coronavariant. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
SEKVNSERING: Gensekvensering av prøver ved Pasteur-instituttet i Paris bekrefter at det dreier seg om en hittil ukjent coronavariant. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny variant av coronaviruset er oppdaget i Bretagne-regionen vest i Frankrike. Mutasjonen er vanskeligere å fange opp ved testing, opplyser myndighetene.

Helsemyndighetene gransker fremdeles den nye varianten, men inntil videre ser det ikke ut til at den er mer smittsom eller gir mer alvorlige symptomer enn andre coronavarianter.

Det var en sykehusbiolog i byen Lannion som slo alarm om mutasjonen etter å ha studert titalls nylige dødsfall, opplyser direktøren for den regionale helsetjenesten ARS, Stephane Mulliez.

Sju av pasientene hadde klassiske coronasymptomer, selv om de hadde negative PCR-tester. Slike tester fra nese og munn er vanligvis høyst presise. Ytterligere testing av blod og slim fra lenger ned i luftveiene, bekreftet at pasientene hadde covid-19. Samtlige var eldre med underliggende sykdommer.

Gensekvensering av prøver ved Pasteur-instituttet i Paris bekrefter at det dreier seg om en hittil ukjent coronavariant. Testing og sporing er trappet opp for å avklare om mutasjonen har spredd seg til andre regioner i Frankrike, opplyser Mulliez.

ANNERLEDES: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forteller hvorfor det er så viktig at vi får begrenset den voldsomme smitteøkningen så raskt som mulig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ettersom den franske mutasjonen er vanskeligere å påvise, har ARS satt varianten på WHOs liste over coronavarianter under gransking. Inntil videre regnes den ikke for å være urovekkende nok til å plasseres i samme kategori som tre mer velkjente mutasjoner.

Den britiske, den brasilianske og den sørafrikanske koronavarianten er påvist i en rekke land verden over. Frankrikes statsminister Jean Castex sa tirsdag at de tre variantene er årsaken til at landet er inne i en tredje coronabølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer