Ny coronabølge - sprer seg i rekordfart

Halve SFO-staben på storskole i Lillestrøm plutselig syke.

- GIKK VELDIG, VELDIG FORT: Smitten spredte seg rekordraskt på Volla skole i Lillestrøm. Foto: Google Maps.
- GIKK VELDIG, VELDIG FORT: Smitten spredte seg rekordraskt på Volla skole i Lillestrøm. Foto: Google Maps. Vis mer
Publisert

Halve staben av ansatte i skolefritidsordningen på Volla skole i Lillestrøm er smittet i en ny coronabølge, som har rammet de SFO-ansatte i rekordtempo.

- Det nye denne gangen er hvor brått mange ble smitta. Vi gikk fra ingen smitte til at halvparten av staben var syke, og det gikk veldig, veldig fort, sier rektor Ole Martin Hauglid Øyen til Romerikes Blad, som først skrev om den nye smittebølgen.

De 470 elevene og storparten av lærerne har nettopp gått ut i ferie, uten at det er meldt om smitte.

SFO holder åpent til og med neste uke, og rundt halvparten av et titall ansatte er hjemme med smitte. Vikarer sørger for at SFO-tilbudet på Lillestrøms eldste skole holder åpent.

SFO-leder Nina Elisabeth Mjanger er blant de som er konstatert smittet, og er hjemme inntil videre.

- Kraftig forkjølelse

- Det føles som en kraftig forkjølelse. For egen del hadde jeg feber fra start, sier Mjanger til Dagbladet fra sitt hjemmekontor.

Hun har ikke vært smittet under den langvarige pandemien.

Nå fikk hun konstatert smitte via hjemmetest, og har ikke gått videre til en såkalt sekvensert analyse for å få avklart hvilken variant av coronaviruset som har forårsaket smittetilfellet.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

I flere land i Europa er den nye omikronvarianten BA.5 er i ferd med å skape en ny smittebølge.

Nå tror ekspertene at BA.5 vil bli dominerende i Norge i løpet av bare noen uker.

- Vi venter nok en liten bølge, sa FHIs smittevernekspert Preben Aavitsland til NTB sist helg.

Frankrike

Særlig i Frankrike har smitte økt den siste uka. Ifølge nettstedet Worldometers ble det registrert 95 217 nye tilfeller der tirsdag.

- Pandemien akselererer igjen, til tross for det varme været. De nye omikron-undervariantene BA.4 og BA.5 er 10 til 15 prosent mer smittsomme, og det er dette som gir viruset et ekstra «kick», sier Benjamin Davido, spesialist på infeksjonssykdommer ved Raymond-Poincaré sykehus, til The Guardian.

- Vaksinene beskytter

- Nye varianter av viruset kan smitte lettere, men heldigvis ser det ut til at vaksinene fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom alvorlig sykdom, sier kommuneoverlege i Lillestrøm kommune, Bettina Fossberg, til Romerikes Blad.

De viktigste rådene for å unngå å smitte andre, fortsatt er å holde seg hjemme pluss å være nøye med håndvask og skjerme omgivelsene ved hoste.

- At mange blir smittet samtidig er et resultat av at vi har tettere kontakt med hverandre og mer nærhet nå enn det vi hadde under pandemien, sier kommuneoverlegen.

Hun tror ikke det vil være behov for strenge smitteverntiltak på samfunnsnivå.

Danmark: Fjerde dose

Alle dansker over 50 år blir tilbudt en fjerde dose med coronavaksine fra 1. oktober, og utsatte grupper får tilbud fra og med neste uke.

Sykehjemsbeboere i Danmark skal bli tilbudt en fjerde dose fra 15. september. Til sammen skal 2,5 millioner dansker bli tilbudt en fjerde dose, ifølge statsminister Mette Frederiksen onsdag.

Smittetallene øker i Danmark, mye takket være en den nye undervarianten BA.5 av coronaviruset.

I forrige uke utgjorde BA.5 i alt 59 prosent av alle coronatilfeller i landet, melder NTB - Ritzau.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer