Ny coronavariant funnet i Frankrike

Har 46 mutasjoner.

CORONA: Avdelingsdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet Line Vold om den nye varianten i Frankrike. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny variant av Sars-CoV-2-viruset er avdekket hos tolv personer sør i Frankrike. Det går fram av en såkalt preliminær forskningsrapport - dvs. som ennå ikke er fagfellevurdert - fra ti forskere ved det statlig støttede instituttet IHU Méditerranée Infection i Marseille.

Forskerne har døpt varianten IHU, etter instituttet. Den er ikke påvist i andre land enn Frankrike.

- Dette er en variant som er rapportert påvist i et mindre cluster i Frankrike, med link til Kamerun. Varianten har et betydelig antall mutasjoner og delesjoner [bortfall av arvemateriale], som potensielt kan ha betydning for både smittsomhet og hvordan vaksinene treffer, sier Line Vold, avdelingsdirektør for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

Kom med reisende

Ifølge rapporten har den nye varianten fått navnet B.1.640.2, og har 46 mutasjoner, blant andre den såkalte N501Y-mutasjonen, som også finnes i alfa-, beta-, omikron- og gammavariantene og gjør den mer smittsom; og E484K-mutasjonen fra gamma- og betavariantene, som gjør at viruset lettere kan unngå den smittedes immunforsvar. I tillegg har den 37 delesjoner.

SØR-FRANKRIKE: IHU-varianten er avdekket utenfor Marseille (bildet). Arkivfoto: vichie81/Shutterstock/NTB
SØR-FRANKRIKE: IHU-varianten er avdekket utenfor Marseille (bildet). Arkivfoto: vichie81/Shutterstock/NTB Vis mer

Forskerne tvitret om den nye varianten 9. desember, og oppdagelsen ble omtalt i storavisa Le Figaro.

De tolv smittede kommer alle fra samme avgrensede område i Forcalquier, noen mil nord for Marseille. Forskerne tror den første smittede tok med seg virusvarianten fra Kamerun i Sentral-Afrika, et område med svært liten vaksinedekning.

Mannen var vaksinert, men testet positivt i midten av november. PCR-tester viste at viruset hadde en «atypisk kombinasjon» av mutasjoner som ikke i det hele tatt liknet på den da dominerende deltavarianten.

- Den har en del av mutasjonene som vi også ser i omikron og en del andre kjente varianter, forklarer FHI-avdelingsdirektør Vold.

Det er for tida overvekt av omikron også i Frankrike.

- Da får vi et bilde av hvordan denne varianten klarer seg i forhold til omikron, ved å følge med på utviklingen i Frankrike, som har god overvåking og kan gi oss gode data, sier hun.

- For tidlig

Som nevnt er ikke studien fagfellevurdert, og Verdens helseorganisasjon har foreløpig ikke gitt B.1.640.2 status som «interessant variant», ei heller gitt den et gresk navn.

- Det er for tidlig å spekulere på IHU-variantens virologiske, epidemiologiske eller kliniske egenskaper basert på disse tolv tilfellene, understreker forskerne.

Internasjonale eksperter tviler på at IHU utgjør en stor trussel mot den globale folkehelsa; virusmutasjoner oppstår relativt hyppig, og bare et fåtall får stor oppmerksomhet og store konsekvenser.

- Det er et tegn på at vi må følge med på hva som skjer mer nøye, tvitrer den amerikanske epidemiologen Eric Feigl-Ding, kjent for å ha vært en av de første som advarte om at Sars-CoV-2 kunne føre til en pandemi, ifølge Newshub.

Feigl-Ding legger til at IHU vil ha en tøff oppgave med å utkonkurrere omikron- og deltavarianten.

- Rimelig sjanse

Virolog Tom Peacock ved Imperial College i London tvitrer at IHU «hadde en rimelig sjanse til å skape problemer».

- Men den kom egentlig aldri ut av startblokka, skriver han.

Peacock legger imidlertid til at varianten må følges med på også i framtida.

Line Vold i FHI understreker også at det hele tida foregår en «konkurranse» mellom de ulike coronavariantene.

FORKLARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vi får nye varianter stadig vekk, det har vi fått gjennom hele pandemien. Vi vet jo at viruset endrer seg hele tida, og denne varianten er en av mange nye varianter som oppdages rundt omkring i verden, sier hun.

Stor variasjon

Vold minner om at det er stor variasjon globalt når det gjelder overvåking av coronaviruset.

- Det er en god del land som har vesentlig dårligere oversikt over hvilke varianter som sirkulerer, enn for eksempel Danmark, Storbritannia, Norge og andre europeiske land. For eksempel utfører mange land på det afrikanske kontinent lite helgenomsekvensering, sier hun.

- Det betyr at det fort kan dukke opp varianter som oppdages i andre land, hvor man får tilreisende fra områder med dårligere overvåking av virusvarianter, som vi ser her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer