Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny dansk minister i seks år gammelt blogginnlegg: «Jeg anklager kvinner for grunnleggende å være uten moral og ære»

Sier det var for å harselere med feministene. 

Et år etter blogginnlegget var skrevet, svarte han bekreftende på at han ergret seg over innlegget. - Det var jo ikke meningen at jeg skulle misforstås på den måten, sa han til BT. Foto: Steen Brogaard
Et år etter blogginnlegget var skrevet, svarte han bekreftende på at han ergret seg over innlegget. - Det var jo ikke meningen at jeg skulle misforstås på den måten, sa han til BT. Foto: Steen Brogaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to dager siden utvidet den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen regjeringen fra 17 til 22 ministere.

Bland dem som kom inn var Liberal Alliances Ole Birk Olesen, som er ny transportminister, i tillegg til å være leder av finanskomiteen på Folketinget.

I et gjesteblogginnlegg på Damefrokosten fra juni 2010 med tittelen «Jeg anklager … kvinner!» setter Olesen opp sju punkter om det motsatte kjønn.

- I sine følelsers vold

Blant annet skriver han at kvinner er følelsesstyrte og ikke burde ha makt utover storfamilien.

«Jeg anklager kvinner for grundleggende å være uten moral og ære. De er fylt med kjærlighet til deres nærmeste, men moral og ære har de ikke. Spør en kvinne hva hun mener om ditt og datt i samfunnsdebatten, og hennes svar vil avspeile hennes egne og hennes nærmestes interesser og intet annet. »

«Jeg anklager kvinner for å av samme grunn (anklage nummer 1) være ute av stand til å bygge opp og opprettholde en levedyktig menneskelig sivilisasjon.»

«Jeg anklager kvinner for å være i sine følelsers vold og uten tilstrekkelig kontakt med deres forstand.»

Han skriver også om det private: «Jeg anklager kvinner for å være ute av stand til at bestyre makt med moderasjon. Det ser man av forholdet mellem mann og kvinne, som finnes i de fleste likestilte parforhold, der en mann som ikke yter konstant motstand mot sin kvinnes forsøk på å forme ham, tryne ham, dominere ham, veldig fort vil bli forvandlet til en undersått i et tyrannisk hjemmematriarkat.»

Kaller det grove generaliseringer

I innledningen til innlegget kommer et par forbehold, blant annet kaller han det «grove generaliseringer» og skriver at han mangler vitenskapelig belegg for påstandene, men at de gjenspeiler hans egne, og hans venners erfaringer.

Han skriver også at «... en tilsvarende liste – bare med andre anklager – kan lages om menn, uten at jeg ville kunne protestere, fordi også den ville være riktig, hvis den var laget av en tilstrekkelig tenksom kvinne. .»

Innlegget ble skrevet før han gikk inn i politikken. I mars 2011 ble han kandidat til Folketinget for Liberal Alliance, og innlegget dukket opp i danske medier. I et intervju med BT fra samme periode, benekter han at han ikke liker kvinner.

- Det var jo for å provosere og harselere med feministene. Vi menn har hørt på så mye fra deres side, så nå tenkte jeg de skulle få noe tilbake, sa han til BT.

- Ergrer du deg over at du skrev som du gjorde, spør BT.

- Ja, det gjør jeg da. Det var jo ikke meningen at jeg skulle misforstås på den måten. Og så er det jo dårlig kommunikasjon.

Avviser at det påvirker politikken


I et annet intervju med dansk TV2 understreker han konteksten, og sin irritasjon over at feminister har hatt «ukritisk medieadgang» til å snakke om hva menn får lov å si, og ikke si, og at kvinner skal frem og liknende.

- Så ble jeg invitert til å skrive blogginnlegg, og da skrev jeg dette. Det er vesentlig at jeg skrev i innledningen at kvinner har like mange negative som positive sider. Man kunne laget en tilsvarende tekst om menn, sier han i intervjuet.

Han avviser at det har noe med politikken hans.

- Det betyr ingenting for min politikk. Jeg går inn for likestilling på den måte at kvinner og menn og alle mulige andre skal behandles helt likt for loven og av myndighetene. Det er det mange andre som ikke gjør. Som vil gi positiv diskriminering av kvinner, som er diskriminering av menn. Hvor de vil sørge for at kvinner får ansettelser og forskningsstillinger.

Olesen er tidligere journalist, og har skrevet boka «Taberindustrien» som er en kritikk av velferdsstaten, og startet nettstedet 180grader.dk.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Olesen.

Innlegget lå opprinnelig på damefrokosten.com, men går du inn på adressen nå, blir du sendt videre til Vox Liberalis, der en variant av innlegget fortsatt ligger.

Lederen for Amnesty Danmark Trine Christensen har Twitret om teksten i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!