Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Ny detalj om smittet lege

Helseminister Bent Høie forteller til Dagbladet at den smittede legen ved Ullevål sykehus ikke har oppholdt seg i utbruddsområder i Italia, men har vært på en flyplass i et utbruddsområde.

SMITTSOMT: Helseminister Bent Høie sier Norge var forberedt på coronaviruset, og mener fortsatt beredskapet for viruset er bra. Reporter: Marie Røssland. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Søndag kommer helseminister Bent Høie (H) med en ny detalj om den første ansatte ved Ullevål sykehus som ble påvist smitte med coronaviruset.

Personen opplyste sykehuset om å ha registrert symptomer natt til tirsdag, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig med testing. Sykehuset har seinere erkjent at dette var en «veldig uheldig avgjørelse».

Overfor Dagbladet avslører Høie at personen ikke har feriert i utbruddsområder.

- Det er viktig å understreke at personen ikke har vært i et område med utbrudd, men var innom flyplassen i Milano. Vedkommende har ikke feriert i et område med utbrudd, sier helseministeren til Dagbladet.

Medisinsk direktør ved Oslo universitetssykehus, Hilde Myhren, presiserer overfor Dagbladet at personen var innom flyplassen i Verona.

SMITTSOMT: Statsminister Erna Solberg står fast på at Norge er godt forberedt på coronavirusets innmarsj. Reporter: Marie Røssland. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

Sykehuset bekrefter

Pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, bekrefter de nye opplysningene overfor Dagbladet.

- Det stemmer at den ansatte ikke har oppholdt seg i en av de to definerte smitteutsatte regionene i Italia under ferieoppholdet, men bare reist via en flyplass i et utbruddsområde, sier Bayer til Dagbladet.

Dermed framstår det som mest sannsynlig at den ansatte ble smittet på den aktuelle flyplassen, sier Bayer.

- At personen ikke har feriert i utbruddsområdet var en klar, medvirkende årsak til at infeksjonsmedisinsk bakvakt ikke rekvirerte testing av personen tirsdag morgen.

- Føler meg lurt

Da smittetilfellet ble bekreftet fredag, opplyste sykehuset ikke om at de mistenker at den ansatte ble smittet på en flyplass.

- Vi har grunn til å tro at denne personen ble smittet på ferietur i Nord-Italia, i forbindelse med vinterferien, sa administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth til Dagbladet.

Overfor Aftenposten hevder den ansatte å ha måttet insistere før testen til slutt fant sted torsdag.

- Jeg føler meg lurt fordi jeg ble avvist da jeg spurte om å bli testet. Jeg er lege, og jeg hadde vært i Italia. Jeg burde blitt testet, sa legen til avisa.

- Godt trent

Tidligere lørdag snakket statsminister Erna Solberg om beredskapssituasjonen knyttet til spredning av coronavirus i Norge.

- I Norge har vi vært forberedt på at coronaviruset ville komme, og vi har en helsetjeneste som er godt rustet og godt trent til å håndtere slike situasjoner, sa hun.

Solberg besøkte selv Oslo universitetssykehus (OUS) fredag, der fem ansatte har fått påvist coronaviruset ved øyeavdelingen, for å bli orientert om beredskapen og tiltakene de har iverksatt for å følge opp de som er smittet og de som har mistanke om smitte.

- De siste dagene har vi sett at også helsepersonell er utsatt for smitte både i fritida og i arbeidssituasjonen. Det er ekstra vanskelig fordi det kan gi smitte til sårbare pasienter og svekke helsetjenestens tilbud til pasientgrupper, sa hun i innledningen.

Trygg på at OUS gjør det de kan

Folkehelseinstituttet (FHI) bekreftet lørdag at 15 personer i Norge er smittet av viruset. Med de to nye tilfellene ved Oslo universitetssykehus har tallet dermed steget til 17. I tillegg er deler av øyeavdelingen ved sykehuset stengt av som følge av utviklingen.

Det betyr at poliklinikken som vanligvis er åpen for akutt hjelp er stengt.

- Jeg er trygg på at OUS nå gjør det de kan for å håndtere den vanskelige situasjonen som er oppstått, men hendelsen på øyeavdelingen minner oss om at epidemier kan gjøre også et robust samfunn mer sårbart, fortsatte statsministeren.

For de aller fleste er ikke coronaviruset en farlig sykdom. Men for noen vil den være det, sa hun videre, og påpekte at det framover blir viktig å ha fokus på god hygiene, som å vaske hendene ordentlig med såpe, hoste i albuen og gjøre ytterligere hygienetiltak.

- Det kan bli en krevende situasjon å håndtere i ukene framover, og vi ser allerede de samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av coronaviruset. Verdensmarkedet for medisinsk beskyttelsesutstyr har sluttet å virke. Også annen produksjon av varer og tjenester kan bli påvirket av situasjonen i Kina. Vi ser at børsene faller. Det forteller oss at vi må opptre så vanlig som mulig, også i en situasjon hvor smittsom sykdom brer seg, sa hun.

Høie (H): - Trist

Helseminister Bent Høie (H) sa til Dagbladet etter innledningen at han syntes situasjonen som har oppstått ved OUS, er trist.

- Vi har forventet at vi ville få en spredning av viruset i Norge. Så er det selvfølgelig veldig trist at ansatte ved det aktuelle sykehuset er smittet, og har smittet andre på jobb, sa han.

Høie erkjenner at den ansatte burde ha vært testet allerede tirsdag morgen.

- Dette er vanskelige vurderinger å ta, men i etterpåklokskapens lys, ser vi at denne selvfølgelig skulle vært tatt annerledes, sa han.

Hele Norges coronakart