Terje Johansen savnet:

Ny detalj: - Pratet ikke norsk

Avhør i forsvinningsmysteriet: - Han pratet ikke norsk.

FORSVUNNET: 30. november 2021 startet Terje Johansen en biltur fra Horten til Troms. Ett døgn seinere ble bilen funnet forlatt på den militære øya Muskö sør for Stockholm. Fem måneder seinere er Terje Johansen fortsatt sporløst borte. Video: Viaplay Efterlyst/kriminalinspektør Lotta Thyni. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

MUSKÖ (Dagbladet): - Hvis ikke hundene markerer eller finner noe i dag, blir dette mysteriet enda større, kommenterte kriminalinspektør Lotta Thyni i Stockholm-politiet før en ny søkerunde til havs og på land etter den forsvunne nordmannen Terje Johansen (61).

Det var 13. juni på den militære øya Muskö sør for Stockholm.

Hundene verken markerte eller fant noe.

Det var 1. desember i fjor at Terje Johansens bil først ble observert inne på øya. En mann bak rattet spurte en sikkerhetsvakt om en adresse. Vaktmannen kjente verken bilen eller mannen.

KJØRTE GJENNOM: Kriminalinspektør Lotta Thyni ved bommen som Terje Johansens bil kjørte gjennom etter to ganger tasting av feil kode. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
KJØRTE GJENNOM: Kriminalinspektør Lotta Thyni ved bommen som Terje Johansens bil kjørte gjennom etter to ganger tasting av feil kode. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Snakket sjåføren norsk, er Dagbladets spørsmål til kriminalinspektør Lotta Thyni.

Hun har gått gjennom etterforskningsdokumentene fra politiets avhør av sikkerhetsvakta, og pratet med kollegaen som gjennomførte avhøret.

Det skjedde ikke før 11 uker etter, rundt 16. februar i år, opplyser Thyni.

Det hun fant, gjør ikke mysteriet mindre.

- Ikke norsk

- Jeg kan ikke se at de pratet om hvilket språk, men tolker det som at vakta skulle ha fortalt at mannen ikke pratet norsk, skriver kriminalinspektøren til Dagbladet.

BILEN: Her sto Terje Johansens Isuzu fastkjørt og forlatt 1. desember i fjor. Foto: Efterlyst Viaplay/TV3.
BILEN: Her sto Terje Johansens Isuzu fastkjørt og forlatt 1. desember i fjor. Foto: Efterlyst Viaplay/TV3. Vis mer

Om kollegaens minne fra avhøret, skriver hun:

- Siden det er flere måneder siden, husker ikke avhørslederen at det var snakk om hvilket språk sjåføren snakket. Men han tar for gitt at det var norsk siden det var en nordmann som var etterlyst, og sikkerhetsvakta sa at han kjente igjen den savnede fra bilde i tv-programmet Efterlyst, sier kriminalinspektør Lotta Thyni.

- Ingen bevis

- Er politiet sikre på at det VAR den forsvunne Terje Johansen selv som kjørte sin egen bil ut på militærøya Muskö sør for Stockholm 1. desember i fjor?

- Helt sikre kan vi ikke være. Men det er ingen tekniske eller biologiske spor på at det har vært andre i bilen. Det var ingen andre DNA-spor på etterlatt pc, telefoner og lommebok med bankkort enn Terje Johansens eget DNA. Og det har ikke kommet noen observasjoner underveis om mer enn en person i bilen, sier kriminalinspektør Lotta Thyni.

- Dårlig engelsk

Snakket Terje Johansen andre språk enn norsk?

Slik svarer hans nærmeste nabo, leietaker og jobbkollega Helge Martin Haugan:

- Bare en blanding av dårlig engelsk og litt tysk. Han var godt kjent med det svenske språket. Men det ville være ulikt han å snakke annet enn norsk med en svenskspråklig vaktmann, sier Haugan.

Er det mulig å forsvinne sporløst i heldigitale Skandinavia ?

Den forsvunne 61-åringen brukte egne mobiltelefoner, egen pc, egne bankkort og kjørte egenregissert bil hjemmefra 30. november på trafikktette veier.

Og etter et døgn og sju-åtte timer kjører bilen inn på militærøy med tungt overvåket marinebase mot Østersjøen.

Nei, er det umiddelbare svaret på spørsmålet om sporløst forsvinning.

Unntaket er mysteriet rundt forsvinningen til Terje Johansen (61) for snart et halvt år siden.

Han dro hjemmefra i Vestfold for å overta et feriehus han hadde kjøpt i Troms med bankens lånetilsagn i orden.

Så havarerer Isuzu-pickup'en på en fjellknatt på øya Muskö 80 kilometer sør for Stockholm. Det er i feil retning og 1 600 kilometer fra målet på Arnøy i Skjervøy kommune.

Alle personlige eiendeler lå i bilsetet - inkludert to mobiltelefoner, en pc og lommebok med bankkort.

FORSVUNNET: 30. november i kjørte dro Terje Johansen hjemmefra Nykirke i Horten med reisemål Årviksand i Troms. Foto: Privat.
FORSVUNNET: 30. november i kjørte dro Terje Johansen hjemmefra Nykirke i Horten med reisemål Årviksand i Troms. Foto: Privat. Vis mer

17 000 kroner i kontanter var borte - et beløp han hadde fortalt naboen at han skulle ha med seg.

Det hadde vært seks søkerunder med hund i steinete og ulendt vinterterreng før det nye søket.

Jack labrador-hunder med Sveriges skarpeste neser for kriminalsøk, også kalt likhunder, var i selskap med politimannen som fant drepte Kim Wall i sjøen utenfor København.

- Jeg har lest om trente hunder som har markert for døde personer ned på 60 meters dyp, sa hundefører Jon Persson til Dagbladet da han dro ut i terrenget med sin letehund Boss.

Ingen av hundene markerte for noe som kunne minne om funn denne vårdagen.

Og mysteriet er minst like stort for politiets tekniske, digitale og taktiske etterforskere.

27 dager før man koblet bil og eier

En bit i konglomeratet av «kalde» spor kan være at det gikk 27 dager før den fastkjørte bilen og forsvinningen til Terje Johansen ble koplet sammen.

Og først mer enn to uker etter det - 13. januar - oppdaget den militære sikkerhetsmannen at Terje Johansen «med stor sannsynlighet» var den ukjente sjåføren han hadde pratet med på Muskö 1. desember.

Han så da et innslag i det svenske tv-programmet Efterlyst. Og først rundt 16. februar ble vaktmannen avhørt av politiet.

Mulige opptak fra overvåkningskameraer underveis er rutinemessig slettet etter lovpålagt lagringstid.

Og sist vinter var det bare seks fastboende på øya utenfor selve marinebasen.

Dit ble to turister fra Storbritannia og Belgia nå i mai dømt til 16 måneders fengsel for å ha tatt seg inn via en ubåt-tunnel.

EN 2,9 KILOMETER undersjøisk tunnel er eneste fastlandsforbindelse til Muskö, 80 kilometer sør for Stockholm. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
EN 2,9 KILOMETER undersjøisk tunnel er eneste fastlandsforbindelse til Muskö, 80 kilometer sør for Stockholm. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Opptak slettet

- Hva forteller overvåkningskameraene i den 2,9 kilometer lange undersjøiske tunnelen fra fastlandet til Muskö?

- Opptakene ble slettet etter halvannet døgn.

- Fra der mannen i bilen spurte en sikkerhetsvakt om en adresse?

- Der var det ikke kamera.

- Trafikkovervåkning?

- Bilen er ikke registrert i trafikkovervåkningen fordi den har holdt fartsgrensene, svarer kriminalinspektør Lotta Thyni.

HER STO BILEN: Kriminalinspektør Lotta Thyni og etterforskningsleder Ulf Sundström i det ulendte terrenget der bilen sto, og historien sluttet - eller start. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
HER STO BILEN: Kriminalinspektør Lotta Thyni og etterforskningsleder Ulf Sundström i det ulendte terrenget der bilen sto, og historien sluttet - eller start. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Om bruk av bankkort som lå igjen i bilen, forklarer inspektøren i avdelingen for grove forbrytelser i Stockholm-politiet:

- Politiet har undersøkt forskjellige steder kort er brukt, blant annet på McDonalds i Karlstad, et par steder nord for Stockholm og en ubetjent bensinstasjon. Det var ikke noe unormalt eller lagrede kameraopptak der. Det har ikke vært noen ukjente bevegelser på bankkontoen hans.

Elina Hansi og Linn Cederholm von Schmalensee jobber i Stockholm-politiet som digitale utredere - i dette tilfellet mer spesielt som telefonanalytikere.

Telefonanalytikere: - Bare kjente telefoner

De var med på den nye leterunden på Muskö 13. juni.

- Vi har fulgt forflytningen til de to telefonene og alle samtaler og meldinger inn og ut. Det har ikke vært noe overraskende å finne der, sier de to digitale telefonekspertene til Dagbladet.

BARE NORSKE TELEFONER: Linn Cederholm von Schmalensee (til venstre) og Elina Hansi er digitale sporere og telefonanalytikere i Stockholm-politiet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
BARE NORSKE TELEFONER: Linn Cederholm von Schmalensee (til venstre) og Elina Hansi er digitale sporere og telefonanalytikere i Stockholm-politiet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Hovedkonklusjonen: Det har bare vært kommunikasjon med norske telefoner, de fleste venner, bekjente og familie. Ingen svenske eller andre utenlandske abonnenter. Ingen på Muskö.

- De to siste telefonene 1. desember var klokka 17.28 med et familiemedlem og 20.21 med en nabo. Det var mange innkomne oppringninger til batteriet var flatt i vinterkulda 7. eller 8. desember. Alle var fra kjentfolk, sier de to telefonanalytikerne.

Hvorfor Muskö?

Hvorfor skulle Terje Johansen til Muskö?

Nære bekjente kan ikke huske at han har nevnt det stedet noen gang.

Kriminalinspektøren forklarer:

- Det var etter et innslag om saken i programmet Åsted Norge på TV2 at et vitne meldte seg. Det var en nordmann som hadde solgt to maskiner til Terje Johansen. Han hadde fortalt at han skulle til Canada for å fiske. Det syntes maskinselgeren var langt. Da skal den savnede ha forklart at Canada var en adresse ved Stockholm.

Sør-Øst politidistrikt har ikke avsluttet saken.

- Her er den fortsatt registrert som en savnetsak. Vi bistår svensk politi på forespørsel. Det har ikke kommet nye tips de siste ukene, sier seksjonsleder for etterforskning ved Horten politistasjon, Jan Frode Johannessen, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer