Ny detalj vekker oppsikt

En italiensk historiker mener han har lokalisert den ukjente brua i bakgrunnen av det mystiske «Mona Lisa»-maleriet.

MYSTERIUM: «Mona Lisa» er blant verdens mest berømte - og mest myteomspunnede - malerier. Foto: AFP / Jean-Pierre Muller
MYSTERIUM: «Mona Lisa» er blant verdens mest berømte - og mest myteomspunnede - malerier. Foto: AFP / Jean-Pierre Muller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i den italienske bygda Laterina er fra seg av begeistring, skriver The Guardian. De har fått vite at brua som er malt i bakgrunnen av Leonardo da Vincis mesterverk «Mona Lisa», kan ligge i deres nærområde.

Den italienske historikeren Silvano Vinceti hevder nå at det er Romito di Laterina-brua i Arezzo-provinsen som fyller bakgrunnen i maleriet.

Hvis dette stemmer, er et av bildets mange mysterier løst.

Et maleri med mystikk

Selv om maleriets kulisser er myteomspunnet, er det kanskje identiteten til kvinnen i bildet, som har blitt mest diskutert. Det kretser flere teorier om hvem som er portrettert, og den ledende teorien er at modellen i bildet, var den italienske adelskvinnen Lisa del Giocondo.

- MONA LISA VAR SYK: Mandel Mehra er medisinsk direktør ved Brigham-sykehuset i Boston. Dette er ifølge ham tegnene som viser at Mona Lisa var syk - tegn som for de fleste er vanskelige å spotte. Video: WCVB via CNN Vis mer

Det var i Firenze, tidlig på 1500-tallet, at altmuligmannen Leonardo da Vinci fant fram malerkostene og skapte «Mona Lisa».

Lenge trodde man at brua han risset inn i bakgrunnen, enten var Ponte Buriano nær Laterina eller Ponte Bobbio i den norditalienske byen Piacenza.

Dette mener Vinceti er feil. Ved å bruke historiske dokumenter og dronebilder har han nå lokalisert brua til den toskanske landsbyen.

Røpet av detalj

Ifølge Vinceti er det antallet buer på brua som avslører dens egentlige lokasjon.

Ponte Buriano og Ponte Bobbio har seks eller flere buer, mens Romito-brua, som bredte seg over elva Arno, bare hadde fire. Vinceti mener at dette også er tilfellet i da Vincis maleri.

- Den distinkte formen til Arno i denne delen av området samsvarer med det Leonardo portretterte i landskapet til venstre for adelskvinnen som er avbildet i det berømte maleriet, sier han.

Historikeren har også funnet dokumentasjon på at da Vinci tilbrakte mye tid i området.

Italias turisme-kampanje har kostet over 100 millioner kroner, men latterliggjøres nå i sosiale medier og av eksperter. Video: Italias turistdepartement. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I dag er det bare igjen noen steinblokker av Romito-brua, men dokumenter fra Firenzes statsarkiv inneholder skildringer fra «en veldig travel og funksjonell bru» i åra 1501 til 1503.

Brua fungerte som en snarvei mellom Arezzo, Fiesloe og Firenze, og kortet ned reiseveien med flere timer.

Håper på turisme

Ordføreren i Laterina, Simona Neri, sier at de 3500 innbyggerne i kommunen er svært spente på Vincetis teori.

- Vi må prøve å bevare det som er igjen av brua, men dette vil kreve midler, sier hun.

Nå håper Neri at den nyoppdagede koblingen til «Mona Lisa» vil føre flere turister til området.

Dette er imidlertid ikke første gang at Vinceti kommer med påstander om Mona Lisa. Han har tidligere hevdet at Leonardo da Vinci brukte både en kvinnelig og en mannlig modell til det berømte bildet, som nå henger bak skuddsikkert glass i Louvre i Paris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer