Ny dioksin-alarm i Belgia

Motorolje blandet i animalsk fett førte til dioksinforgiftning i Belgia, mener politiet i Brüssel. Forgiftet fett kan ha blitt spredt over hele Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgiske etterforskere har sporet dioksinkilden tilbake til firmaet Fogra som leverer animalsk fett.

Tidligere antok man at Verkest-fabrikken var den eneste smittekilden.

Nå er det usikkert om dioksinen fortsatt er ute av mathyllene. Også norske produsenter kan ha kjøpt forgiftet fett av underleverandører til Fogra.

Leveranser til utlandet

- Dette er noe vi må sjekke umiddelbart. Det er kjent at Fogra leverte til utenlandske firmaer og vi må undersøke dette, sier Belgias helseminister Luc Van den Bossche til AP.

Etterforskningen er vanskelig, fordi Fogras produkter også ble solgt via flere andre firmaer.

- Det er klart at de produserte fett for et nederlandsk firma. Videre leveranser gikk derfra, sier helseministeren.

Motorolje

Etterforskerne mener Fogras animalsk fett var tilført en god dose motorolje. Fettet ble levert for produksjon av dyrefor.

Lederen for fabrikken Fogra ble arrestert i går kveld. Tidligere var far og sønn som driver Verkest-fabrikken arrestert. De ble løslatt i dag, men er fortsatt siktet for svindel, bedragerier og dokumentfalsk.

- Forgiftningen startet hos Fogra, sier Noel Devish i påtalemyndighetene i Belgia.

Fettet fra Fogra skal ha blitt sendt til Verkest for videreforedling til fettblandinger brukt i dyrefor.

Usikkerhet rundt smitte

Belgiske etterforskere mener de nå har klarlagt at forgiftningen og spredningen av dioksin skjedde mellom 19. og 26. januar.

Etter arrestasjonen av Fogra-lederen frykter nå belgiske myndigheter at dioksin-mat fortsatt kan stå i butikkhyller. Bare bønder som fikk fettblandinger fra Verkest-fabrikken er ute av markedet.

- Hva skjer i Europa nå? Vi trodde vi hadde eliminert de suspekte bondegårdene fra resten, sier den belgiske bondelederen Noel Devish.