BYTTER LEDELSEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener det er nødvendig med en ny ledelse for å få ny kraft og ny energi inn i Nav.
Foto: Heidi Røsok-Dahl / NTB scanpix
BYTTER LEDELSEN: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener det er nødvendig med en ny ledelse for å få ny kraft og ny energi inn i Nav. Foto: Heidi Røsok-Dahl / NTB scanpixVis mer

- Ny direktør må forholde seg til samme politikk

Mener det trengs mer enn ny ledelse for å redde Nav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Poltikken står fast og det er den samme politikken den neste direktøren må forholde seg til også, sier Fredric Holen Bjørdal (Ap), komitemedlem i Stortingets Arbeids- og sosialkomité.

Han mener det er lett å kappe hoder, men at det trengs mer enn en ny ledelse for å fikse et Nav-system som i for liten grad dreier seg om å få folk tilbake i arbeid. 

Feil politikk, ikke ledelse Bjørdal mener at problemene i Nav vel så mye dreier seg om systemsvikt som personsvikt.

- Selv om Nav-direktøren blir sparka, må han jo fortsatt forholde seg til Eriksson som statsråd og regjeringens politikk, sier Bjørdal.

Han syns likevel det er bra at arbeidsminister Eriksson følger opp den rapporten han har mottok torsdag. 

TRENGER POLITISK LEDELSE: Kirsti Bergstø (SV), medlem av Stortingets Arbeids- og sosialkomité, mener Nav må omstruktureres totalt.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TRENGER POLITISK LEDELSE: Kirsti Bergstø (SV), medlem av Stortingets Arbeids- og sosialkomité, mener Nav må omstruktureres totalt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er viktig at Arbeidsministeren tar grep og følger opp etaten, men det nytter ikke bare å kappe hoder for å vise handlekraft, sier Bjørdal og legger til at Arbeidsministeren foreslo i statsbudsjettet å kutte tiltaksplasser for noen av de svakeste på arbeidsmarkedet.

- Han kutter i permitteringsregelverket, noe som får seriøse arbeidsgivere til å si opp sine ansatte i perioder hvor det kniper. Han kutter i bilordningen for bevegelseshemmede. Samt en lang rekke andre usosiale tiltak som i funksjon er i strid med arbeidslinja, påpeker Bjørdal.

Trenger ny kultur Komité- og partikollega Lise Christoffersen (Ap) er enig med Bjørdal. Hun mener Robert Erikssons (Frp) krav om ny ledelse for å få «ny kraft og ny energi» inn i Nav er mindre viktig.

- Det holder ikke med energi, han eller hun må ha kompetanse. Vi må få en leder som har erfaring fra store omstillingsprosjekter,og som kan endre bedriftskulturen, mener hun.

Et annet poeng Christoffersen understreker er dagens knebling av saksbehandlerne. De må få større handlefrihet.

Nav går feil vei Ekspertutvalget som har vurdert Nav konkluderte med at organet er mest opptatt av å gi folk stønad, og for lite opptatt av å få dem i arbeid. Bare 3 prosent av 7 millioner brukermøter hos Nav handler om kontakt med arbeidsgiverne, påpekte utvalgsleder Sigrun Vågeng, som overleverte ekspertrapporten til arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) torsdag.

LETT Å KAPPE HODER: Komitemedlem i Stortingets Arbeids- og sosialkomité Fredric Bjørdal (Ap), mener ny Nav-ledelse i seg selv ikke er nok. Foto: Arbeiderpartiet
LETT Å KAPPE HODER: Komitemedlem i Stortingets Arbeids- og sosialkomité Fredric Bjørdal (Ap), mener ny Nav-ledelse i seg selv ikke er nok. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

- Min viktigste utfordring til Eriksson er å ta et oppgjør med det rapporteringsregimet som er i Nav og ta i bruk Navs viktigste ressurs som er de ansatte og de tillitsvalgte, sier Kirsti Bergstø (SV), også medlem av Stortingets Arbeids- og sosialkomité.

Hun mener at det Navn trenger først og fremst er politisk ledelse. De må først og fremst omfordele ressursene fra topp til bunn.

- Det må være nok folk på lokalkontorene der menneske møter velferdsstaten, nok saksbehandlere på lokalkontorene og de må ha stor grad av faglig frihet og myndighet lokalt. De må ha et nært Nav der de bor, mener Bergstø.

Fra IKT-trøbbel til direktør IKT-prosjektet er også noe Nav har fått mye kritikk for de siste årene. I februar ble det klart at anslaget for kostnaden ved Navs datamodernisering ligger nå totalt 1,5 milliarder kroner høyere enn de 3 milliardene det ble anslått i 2011. Lystad innrømmet at prosjektet ikke gikk bra. Nå tar IKT-sjefen Kjersti Monland over som konstituert direktør. Monland har vært IKT-direktør i Nav siden oktober. Hun kom da fra stillingen som ytelsesdirektør i etaten. 

- Jeg vil ikke blande meg opp i det. Nå er det en konstituering, og hun har ikke vært IKT-sjef så veldig lenge. Eriksson  har vel tatt den personen som var tettest på inntil man finner en erstatter, sier Lise Christoffersen.