AVVISER DOBBELTROLLE. Bjarne Håkon Hanssen meder det ikke er grunn til å holde fingrene unna barnehageselskapet Espira. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
AVVISER DOBBELTROLLE. Bjarne Håkon Hanssen meder det ikke er grunn til å holde fingrene unna barnehageselskapet Espira. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Ny dobbeltrolle for PR-Hanssen

Først var Bjarne Håkon Hanssen helseminister mens selskapet Curato tjente gode penger på offentlige helseforetak. Så ble han PR-rådgiver for søsterselskapet, Espira.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det kan være et brudd på saksforbudet som Hanssen fortsatt er ilagt av Karanteneutvalget, antyder Ap-kilder overfor Dagbladet.

Stormen rundt Hanssen tok av da det ble kjent at han var PR-rådgiver for barnehageselskapet Espira.

Blant annet ringte han sin tidligere nære politiske kollega, stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap), for å få opplysninger om hvor et barnehageforslag fra regjeringen sto.

Som rådgiver for Espira jobber han mot regjeringens forslag som sterkt vil begrense private barnehagers mulighet til å ta ut utbytte. Men det slutter ikke der.

Reagerer sterkt Espira eies 70 prosent av det finske selskapet Capman. Samtidig eier Capman 100 prosent av den store kjeden av røntgeninstitutter i Norge, Curato. Curato ble drevet under godkjennelse av de to etatene Statens strålevern og Helsedirektoratet underlagt Helsedepartementet mens Bjarne Håkon Hanssen var helseminister.

Curato har også svære avtaler med alle de fire regionale helseforetakene i samme tidsperiode. 1. september 2008, da Hanssen var helseminister, inngikk Curato en stor avtale om røntgentjenester til Helse Vest.

Ett år seinere, satt han fortsatt i statsrådsstolen, da Curato dro i land en ny stor avtale med Helse Sør-Øst.

Curato har utvilsomt tjent gode penger mens Hanssen var helseminister og på den måten vært en god investering for eierselskapet Capman.

Landets ledende På sine nettsider skriver Curato Røntgen at de er et av landets ledende radiologiforetak med 12 røntgenavdelinger fordelt over hele landet.

I 2009 utførte Curato Røntgen 630 000 undersøkelser. Regnskapet for 2008 viser at de hadde driftsinntekter på 322,7 millioner kroner og et driftsresultat på 36,1 millioner kroner. I tillegg beskriver Curato Teleradiologi røntgen og MR-bilder for 15 offentlige sykehus.

Andre viktige kunder er helseforsikringsselskapene, bedrifter, idrettsklubber, Norges Fotballforbund og Olympiatoppen.

Så snart Hanssen begynte som rådgiver i First House, ble han kontaktet av Curatos søsterselskap, Espira, og hyret inn i selskapets kamp mot den rødgrønne regjeringas barnehageforslag. Ap-politikere reagerer sterkt på de nye opplysningene, og antyder at dette kan være et brudd på saksforbudet Bjarne Håkon Hanssen ble ilagt.

I karantene Karanteneutvalget ga i fjor høst Hanssen seks måneders karantene fra jobben som PR-rådgiver i First House. Han fikk også ytterligere seks måneders forbud mot å jobbe med saker knyttet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet slik at han ikke skulle kunne gi selskapet et uberettiget konkurransefortrinn.

«Saksforbudet omfatter alle saker knyttet til Helse- og omsorgsdepartementets konstitusjonelle ansvarsområde slik dette var fram til 20. oktober 2009, innbefattet private helseaktørers relasjoner med primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og samhandlingsreformen», skriver Karanteneutvalget.

Saksforbudet gjelder til 20. oktober i år, men Dagbladet får opplyst fra leder i utvalget, Endre Skjørestad, at Hanssen neppe har brutt saksforbudet ettersom Espira er et aksjeselskap og dermed et eget rettssubjekt.

- Sårbar tillit 4. visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry (SV), mener Dagbladets opplysninger forsterker viktigheten av SVs standpunkt.

- Tilliten til det politiske systemet er sårbar og kan bli skadelidende hvis ikke vi får mer transparente forhold, sier han til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere om han synes Hanssen har brutt saksforbudet, men er opptatt av det prinsipielle.

- Makta skal være jevnt fordelt. Det skal ikke være sånn at pengesterke folk skal kunne kjøpe seg innflytelse og ha mer makt enn andre. Derfor trenger vi mer gjennomsiktighet, sier Chaudhry.

Avviser fullstendig Bjarne Håkon Hanssen avviser fullstendig at koblingen mellom Espira og Curato kan rammes av saksforbudet. Han påpeker dessuten at han ikke hadde noe direkte å gjøre med Curato da han var helseminister.

- Jeg har overhodet ikke hatt noe med Curato å gjøre. Jeg har jobbet for Espira i et bransjespørsmål som ikke rammes av karantenebestemmelsene. At Espira eies av Capman og at Capman også eier mange andre selskaper synes jeg er en kobling som blir mer enn søkt, sier han til Dagbladet.