Romania:

Ny dødsbølge: - Det er nådeløst

Epidemien er på ingen måte over i Romania, hvor økt smitte har fått alvorlige konsekvenser. - Vi begraver hele familier, sier ansatt ved likhuset i Bucuresti.

HARDT RAMMET: Romania er hardt rammet av den fjerde coronabølgen. Vaksinasjonsdekningen er blant de laveste i Europa. Avbildet er hovedstaden Bucuresti. Foto: NTB / Creative Lab / Shutterstock / NTB
HARDT RAMMET: Romania er hardt rammet av den fjerde coronabølgen. Vaksinasjonsdekningen er blant de laveste i Europa. Avbildet er hovedstaden Bucuresti. Foto: NTB / Creative Lab / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Varsellampene har for alvor begynt å lyse rødt i flere europeiske land - hvor en rekke myndigheter har dratt i nødbremsen for å hindre smittespredning.

I Nederland, hvor regjeringen nylig besluttet en tre uker land nedstenging før jul, har demonstranter tatt til gatene for å vise sin misnøye. I helga endte det i harde konfrontasjoner mellom politi og demonstranter.

Avviser nasjonale tiltak

I Norge har helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) imidlertid avvist behovet for nasjonale tiltak, men heller oppfordret kommunene til å innføre lokale tiltak. Dette til tross for bønn fra en rekke overleger på landets intensivavdelinger.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har blant annet vist til den høye vaksinasjonsdekningen i Norge - og at flere snart skal få tilbud om tredje dose av coronavaksinen.

- Nå får de som jobber her tredje dose, og det er veldig bra. Det viktige budskapet ellers, er å få opp vaksineringen, sa Støre.

Til nå har 87,5 prosent av befolkningen over 18 år mottatt to doser av coronavaksinen. Nylig besluttet regjeringen at den nasjonale vaksinasjonskapasiteten skal dobles per uke for å raskest mulig kunne vaksinere alle over 65 år med både oppfriskningsdose og influensavaksine.

FESTLIGHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en klar oppfordring til de som skal på julebord i år. Vis mer

Hardt rammet

I flere europeiske land er situasjonen imidlertid en annen. I Ukraina er dødeligheten nå så høy at regjeringen beskyldes for drap. Nesten hver dag settes det nye rekorder hva gjelder både smittetall og antall coronarelaterte dødsfall - samtidig som bare 21 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Også Romania med 19 millioner innbyggere er hardt rammet. Feilinformasjon om covid-19, manglende tillit til myndighetene og lav vaksinegrad har preget den fjerde smittebølgen.

Likhuset ved universitetssykehuset i Romanias hovedstad Bucuresti har i utgangspunktet plass til 15 døde, men som følge av den fjerde bølgen huser likhusene rundt 40 døde. Flere av de døde må oppbevares i gangene, skriver CNN.

- Det er nådeløst. Nådeløst, sier Claudiu Ionita, en sykepleier ved universitetssykehuset i Bucuresti, ifølge kanalen.

- Da jeg begynte i denne jobben hadde jeg aldri trodd at jeg måtte gjennom noe liknende. Jeg hadde aldri trodd at en slik katastrofe kunne skje - at vi ville ende opp med å begrave hele familier, sa Ionita.

Bare 37 prosent av befolkningen i Romania er fullvaksinert, ifølge Reuters. Vaksinasjonsdekningen er blant den laveste i Europa, og skyldes i stor grad at få ønsker å la seg vaksinere.

Ifølge tall fra Johns Hopkins University, ble det registrert 121 dødsfall det siste døgnet.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Får hjelp

Som følge av presset kapasitet i helsevesenet, har flere europeiske land - som Polen, Tyskland og Ungarn - behandlet rumenske coronapasienter.

EU-kommisjonen har tidligere sendt leger og medisinsk utstyr til Romania for å avhjelpe situasjonen, og forrige måned sendte Verdens helseorganisasjon (WHO) et team, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Falske nyheter om coronaviruset og vaksinene har spredt seg i landet. I land som Romania, Tsjekkia, Serbia, Bosnia, og Bulgaria er både tidligere presidenter og profilerte leger blant vaksineskeptikerne.

En biskop i den rumensk-ortodokse kirken er under etterforskningen, anklaget for å ha spredt feilinformasjon om covid-19. Også et medlem av overhuset i Romanias parlament har flere ganger beskrevet pandemien som «århundrets løgn», ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer