Corona i Hellas

Ny dødsbølge: - Kan ikke fortsette

Hellas har rekordsmitte, dødstallene øker, og 430 pasienter i respirator. Ekspertene fortviler.

CORONAPREGET: Athen, hovedstaden i Hellas. Foto: NTB
CORONAPREGET: Athen, hovedstaden i Hellas. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

- Den fjerde bølgen gikk raskt over i den femte, forklarer professor Athanasios Tsakris i et intervju Aftonbladet har fått publisere.

Landet, som i en årrekke har vært et yndet feriemål for nordmenn, traff en smittetopp med 5 000 nye smittede i august.

Gjennom september var smitten synkende, før den omtalte femte coronabølgen skylte over landet i oktober.

- Vil fortsette

På novembers første dag, mandag denne uka, hadde Hellas 5 449 nye smittetilfeller siste døgn. Det høyeste tallet i landet sidene pandemiens utbrudd.

Dødstallet det siste døgnet er 52 døde, snittet den siste uka er på 42 nye døde per dag.

I tillegg ligger 430 pasienter i respirator på greske sykehus. 80 prosent av pasientene er over 70 år, eller har underliggende sykdommer.

Til sammenlikning har Sverige, som har cirka like mange innbyggere som Hellas, bare 29 covidpasienter på intensivavdeling per mandag 1. november.

Eksperter frykter nå at Hellas fortsatt er flere uker unna smittetoppen.

- Den femte bølgen kommer til å fortsette inn i desember. Den fjerde bølgen gikk rett inn i den femte, vi så den først øke i den nordlige delen av Hellas, og videre nedover til andre regioner, sier Tsakris til avisa Ekhatimerini, han er professor i mikrobiologi, og pandemirådgiver for myndighetene.

SVERIGE: Statsepidemiolog Anders Tegnell oppfordrer folk til å bli hjemme dersom de er coronasyk. Vis mer

Vaksinetrøbbel

På den positive siden mener Tsakris at Hellas ikke vil nå dødstallene de hadde under den andre bølgen for ett år siden. Da hadde landet flere dager med over 100 dødsfall.

Det høyeste tallet den siste tiden har vært 62. Årsaken til at dødstallene nå er lavere til tross for høyere smitte begrunner han med vaksineringen.

Men dødstallene har vært stigende i lang tid, og myndighetene sender en advarsel i landet som har nådd en vaksinasjonsgrad drøyt 60 prosent fullvaksinerte.

VAKSINEPROTEST: Demonstranter samlet seg ved statuen av Aleksander den Store i Athen, hvor en prest talte mot å ta coronavaksinen Foto: NTB
VAKSINEPROTEST: Demonstranter samlet seg ved statuen av Aleksander den Store i Athen, hvor en prest talte mot å ta coronavaksinen Foto: NTB Vis mer

- Vi er ikke ferdige med corona ennå. Så lenge det finnes uvaksinerte personer har viruset steder å spre seg. Det kan ikke fortsette at menneskeliv går tapt på grunn av dette, kommenterte talsperson for regjeringen, Giannis Oikonomou, ifølge Aftonbladet.

I et forsøk på å få flere til å vaksinere seg har Hellas innført coronapass for gjester på restauranter og barer.

Ifølge Greek Reporter stammet bare 18 av de 5 449 smittetilfellene onsdag fra turisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer