Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny dødsstraff for Moland og French

Dødsstraffene fra første rettsrunde oppretholdes. Moland og French dømmes også til å betale 500 millioner USD i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): I dag mottar Tjostolv Moland og Joshua French dommen i ankesaken.

SISTE: Retten oppretholder dommen fra første rettsrunde for både Tjostolv Moland og Joshua French. Begge dømmes til døden.

Moland dømmes til døden for drap, spionasje, ran, drapsforsøk og for å lede en kriminell gruppe. Han dømmes til 20 års fengsel for ulovlig våpeninnførsel.

French dømmes til døden for medvirking til drap, drapsforsøk, spionasje og væpnet ran. Han dømmes til 20 års fengsel for ulovlig våpeninnførsel.

Moland og French dømmes også, sammen med den norske stat, til å betale en erstatning på 500 millioner US Dollar til den kongolesiske staten - rundt tre milliarder kroner.

Retten legger blant annet vekt på det de mener er et tilståelsesbrev fra Tjostolv Moland.

Dommeren har allerede, i sin gjennomgang av hendelsesforløpet, konkludert med at det var Moland som skjøt sjåføren Abedi Kasongo.

Retten har også avvist kravene til en rekke av de sivile partene, men har tilkjent enka Bibiche Olendjeke 750 000 dollar, som også den norske stat holdes ansvarlige for å betale.

Følg saken direkte her:

16:25: Retten heves.

16:15: Moland og French, og den norske staten, dømmes til å betale 500 millioner US Dollar til den kongolesiske staten.

16:13: Enka Bibiche Olendjeke blir likevel tilkjent erstatning på 750 000 US Dollar, noe som tilsynelatende er i strid med det retten sa tidligere i dag. Tidligere i dag avviste retten en rekke krav fra de sivile partene.

I tillegg tilkjennes den eldre broren Amisi Tshomba 350 000 USD, presidenten i sjåførenes fagforening, Akaliya Simaro tilkjennes 50 000, og vitnet Kasimu Aradjabu 100 000 dollar.

16:10: Retten krever at norge betaler 1000 dollar i saksomkostninger.

16:08: Joshua French dømmes til dødsstraff.

DOMMEN: Rettens forman med dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen
DOMMEN: Rettens forman med dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

16:04: Tjostolv Moland dømmes til dødsstraff.

16:02: Moland erklæres skyldig i drap, spionasje, ran, drapsforsøk og for å lede en kriminell gruppe.

16:00: Moland og French har reist seg for å motta dommen.

15:48: Retten er tilsynelatende fortsatt overbevist om at Moland og French var i Kongo på oppdrag for Norge:

- Alt de gjorde i Kongo gjorde de i egenskap av å være militære. De hadde militære ID-kort, og er å regne som militært personell, sier dommeren.

- Vi legger til grunn at de er ansatt i den norske stat og det norske forsvaret, og er overrasket over at forsvaret sier at det er en forglemmelse at de ikke er blitt fratatt disse ID-kortene. Den norske staten må ta ansvar for disse personene, sier dommeren.

15:40: Dommeren har nå gjennomgått tiltalepunktene, og tilsynelatende lagt til grunn at Moland og French er skyldige i alt som er gjennomgått, drap, medvirkning til drap, drapsforsøk, spionasje, tyveri og kriminelt forbund. Han vil komme tilbake til dommen senere.

15:21: Dommeren sier igjen at han mener også Joshua French burde vært tiltalt for drap, ikke bare medvirkning til drap.

French er også tiltalt for drapsforsøk på et av vitnene, Kasimu Aredjabu.

15:15: Dommeren snakker om skuddsåret på den drepte sjåføren:

- Skuddsåret kan være fra revolveren som ikke er funnet, som Moland erklærte at han kastet fra seg i jungelen, og som ikke var funnet. Det var en 9-millimeter som er gjenfunnet i et av Molands private fotografier, sier dommeren.

14:58: Dommeren går igjennom anklagepunktet som gjelder kriminelt forbund.

- Moland hadde med seg French for å lære ham opp om forholdene i Kongo, og å vise ham de stridende partene i Kongo. Dette endte i drapet på Abedi Kasongo, sier dommeren.

14:46: Det regner kraftig utenfor retten nå. Imens tar dommeren for seg punktene som gjelder spionasje.

OPPRETTHOLDER DØDSSTRAFF: Dommen fra første rettsrunde opprettholdes der begge nordmennene har fått dødsstraff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
OPPRETTHOLDER DØDSSTRAFF: Dommen fra første rettsrunde opprettholdes der begge nordmennene har fått dødsstraff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Aktor har argumentert med at de kom til Kongo som turister, men at de var militære, med onde hensikter. Moland har innrømmet at de var i en militær operasjonssone og innrømmet at de var leiesoldater.

- Spionanklagen er underbygget, konkluderer dommeren.

14:40: Dommeren nevner igjen folkemordet i Kongo, og mener Moland har et medansvar.

- Han har innrømmet at de var soldater og kom med kart, han har sagt at de kom til Kongo for å hjelpe Tutsi-minoriteten, men har nektet å avsløre hvem han jobbet for. Moland har også innrømmet medansvar for de fem millioner drepte i Kongo, han la til at han var i kontakt med Laurent Nkunda, innrømmet at han var leiesoldat, og sa han var her for å hjelpe kongoleserne, sier dommeren.

14:35: Dommeren fortsetter sin opplesning:

- Vi fant ut at en norsk organisasjon hjalp enka, noe som var en anerkjennesle som understøtter Molands tilståelse. Det er klart å etablere at Abedi Kasongo ble drept av Moland, med hjelp fra French, og jeg vil gjerne understreke at aktor burde anklaget dem begge for drap, sier dommeren.

14:24: Dommeren mener at Moland har innrømmet anklagene som er rettet mot seg.

- 11. november sa han selv til alle i denne retten at han var frisk. Han tok notater, og svarte på spørsmål i rekkefølge. Han valgte å si sannheten, og lette seg fra den byrden, sier dommeren.

- Moland har innrømmet å ha våpen med seg, og har sagt at han var i Kongo for å forsvare Tutsi-minoriteten, sier dommeren.

14:14: Dommeren avviser erstatning til følgende parter i saken:

Enka Bibiche Olendjeke, den eldre broren Amisi Tshomba, presidenten i sjåførenes fagforening, Akaliya Simaro, vitnet Kasimu Aradjabu og vintet Kepo. Ifølge dommeren er disse ikke sivile parter, og kan ikke kreve kompensasjon.

- Heller ikke i den første saken burde disse vært akseptert som sivile parter. De kan bare gå til en sivil rett, ikke en militærrett, sier  dommeren.

14:08: Dommeren leter etter en side i dommen som han har mistet. Dommen omhandler en innvending fra advokat Likwela, som representerer Joshua French.

13:53: Dommeren anklager Moland for å ha utnyttet malariasykdommen:

SISTE RETTSDAG: Moland og French ankommer retten tidligere i dag.
SISTE RETTSDAG: Moland og French ankommer retten tidligere i dag. Vis mer

- De anklagede har valgt å forklare seg for retten i denne retsrunden, men han tok fordel av malariasaken, og advokaten påvirket den tiltalte til ikke å snakke, sier dommeren.

- Retten ba en lege se til Moland, og tre leger konkluderte med at han var syk og måtte ha tilsyn av psykiater. Retten har imidlertid beholdt forespørslen om å få en psykiater sendt fra Kinshasa, fordi Moland var på bedringens vei.

13:45: Dommeren går igjennom hendelsesforløpet før Abedi Kasongo ble drept 5. mai i år:

- Klokken 20 ba de igjen sjåføren om å stoppe. De to nordmennene gikk av, og diskuterte.

- Så gikk Moland tilbake til sjåføren, og med et profesjonelt grep siktet han på sjåføren, siktet på ham og skjøt ham, sier dommeren.

- French prøvde deretter å kvlele vintet Aradjabu, og Moland forsøkte å drepe vitnet Kepo. De kom seg fri, og flyktet i jungelen. Deretter kvittet Moland og French seg med liket av sjåføren, sier dommeren.

13:30: Her er vår konklusjon, sier dommeren:

- Sakens fakta er som følger: Norske militære kom til Kongo etter å ha vært i Pakistan, Zambia og Uganda. 27. april kom de til Kongos grenser. De klarte å gjemme sine våpen, sine militæreffekter, som GPS og kart.

- Under dekke av å være turister kom de inn over grensen i Øst-Kongo, sier dommeren.

13:27: Dommeren beveger seg nå over i innholdet i ankesaken, som altså skal avgjøres i dag. Han går igjennom de respektive pengekravene fra de sivile partene, og Republikken Kongos krav på 800 millioner US dollar.

13:13: Dommeren minner om at Moland fikk lovens strengeste straff, dødsstraff, og går igjennom alle tiltalepunktene og straffeutmålingen fra forrige rettsrunde. Han går også igjennom erstatningssummene som ble betalt.

13:10: Dommeren ber den engelske tolken om ikke å oversette av tidshensyn.

- Da blir vi sittende her til i kveld, sier han.

12:45: Rettens formann har begynt å lese opp dommen nå. Han går tilsynelatende først igjennom dommen fra første rettsrunde.

TILSTÅELSESBREVET: Retten legger vekt på at de mener Tjostolv Moland, muntlig og skriftlig, har tilstått drapet på Abedi Kasongo.
TILSTÅELSESBREVET: Retten legger vekt på at de mener Tjostolv Moland, muntlig og skriftlig, har tilstått drapet på Abedi Kasongo. Vis mer

12:35: Retten leser opp biografien til Moland og French, slik de har forklart den i retten og i avhør.

12:23: Tjostolv Moland og Joshua French har akkurat presentert seg for retten, med navn, fødselsdato og fødested.

12:18: Retten settes nå.

12:15: Etter å ha vist krigsfilm for de frammøtte i retten i en time, blant annet et Bruce Lee-klipp, har dommeren nå ankommet. Han har med seg dommen.

11:30: Visepresident dommer Frederic Embu Anieng har ankommet retten. Nå mangler bare rettspresidenten før saken kan begynne.

Mens publikum, presse, politifolk og retten venter, viser teknikeren en krigsfilm med soldater som sloss i jungelen på prosjektoren.

11:15: Nå har også Joshua French' advokat, Likwela, ankommet rettssalen.

11:10: Aktor har bedt teknikeren i salen om å sette på en video. Han har vanligvis vist klipp fra TV-serien Prison Break, men det vil ikke aktor ha noe av denne gangen.

- Dere viser jo de tiltalte hvordan de skal rømme, sier aktor.

Teknikeren velger istedet å vise den siste musikkvideoen til den kongolesiske rapperen Lexxus Legal, for å kontrollere at skjermvisningen fungerer.

10:55: Tjostolv Molands advokat Andre Kibambe har ankommet rettssalen.

- Jeg tror noe i dommen kommer til å endres. Spesielt delen som involverer de sivile saksøkerne, sier Andre Kibambe.

Advokaten som representerer Tjostolv Moland tror enkelte punkter i drapsdommen også kommer til å endres.

- Det blir nok dødsstraff denne gangen også. Dommerne er ikke frie og tar intruksjoner fra andre, sier Kibambe til Dagbladet.

10:15: Pressefolk blir ransaket av militærpolitiet, noe som ikke har skjedd tidligere.

- Vi må undersøke alle i rettssalen. Sikkerhetspersonellet kom sent så derfor går vi gjennom alle bager og lommer i retten, sier aktor Bwamulunda.

En soldat som ransaket en bag Dagbladet har med seg, sier at de mistenker at det kan være en granat i rettssalen.

10:00: Bibiche Olendjeke, enka etter den drepte sjåføren Abedi kasongo har ankommet retten.

09:55: Både norsk og britisk UD er på plass i rettssalen. Visekonsul Parul Naran fra den britiske amsbassaden i Kinsasha har konsulært ansvar for Joshua French.

- I øyeblikket er dette opp til retten. Jeg avventer sier Parul Naran til Dagbladet.

Visekonsulen har jobbet tett med norske UD gjennom den siste tiden, men ambassaden ikke har konsulært ansvar for Tjostolv Moland, kun for French som også er britisk statsborger.

- Moland er alikevel en del av vår sak. Vi hjalp blant annet til når norsk UD ikke hadde representanter i Kisangani da Moland ble syk, sier Naran.

- Har den britiske ambassaden en strategi dersom French og Moland blir funnet skyldioge og dømt til døden?

- Vi kommer til å høre på Frenchs juridiske rådgiver og Joshua selv. Ut over det kan jeg ikke uttale meg før dommen har falt, sier Naran.

09:15: Tjostolv Moland og Joshua French er plassert i sine faste stoler lengst framme i rettslokalet. Dommerne er ennå ikke ankommet.

- Jeg regner med at vi får flere dødsdommer, sier Joshua French til Dagbladet utenfor rettslokalet.

Pengekravet mot nordmennene vil også bli avgjort i dag. Under rettsfrohandlingene er det blitt framsatt krav på 4,5 milliarder kroner mot de to nordmennene, og mot den norske stat i saken.

I forrige rettsrunde ble de to dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje.

TILKJENNES  ERSTATNING: Enken etter den avdøde sjåføren, Bibiche Olendjeke, ble tilkjent 750000  US dollar av retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen
TILKJENNES ERSTATNING: Enken etter den avdøde sjåføren, Bibiche Olendjeke, ble tilkjent 750000 US dollar av retten i dag. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Under ankesaken har Moland og French, i motsetning til i første rettsrunde, valgt å uttale seg i retten. Under første rettsrunde nektet de to å snakke, fordi de ikke anerkjente retten.

Under ankesaken har det blant annet blitt lagt fram et angivelig tilståelsesbrev skrevet av Tjostolv Moland. Moland har imidlertid fastholdt i retten at han ikke drepte sjåføren Abdei Kasongo 5. mai i år.

Drakampen om hvor en eventuell høyesterettsbehandling er allerede i gang, slik Dagbladet skrev i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media