Ny dramatisk fengsling: Kjøpte krigsherrens «dykkerskole» for en halv milliard statlige kroner

Samtidig truer mektig stamme med opprør om Tompolo arresteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den sparkede og korrupsjonstiltalte direktøren for det nigerianske kystverket NIMASA ble mandag arrestert for andre gang på under to uker, denne gangen for å ha overført nærmere en halv milliard kroner fra NIMASAs midler til krigsherren med norske kampskip, Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Pågripelsen skjedde under dramatiske omstendigheter utenfor en rettsbygning i Lagos, der den tidligere NIMASA-direktøren Patrick Akpobolokemi sammen med 13 andre står tiltalt for 54 tilfeller av korrupsjon og hvitvasking for 260 millioner kroner.

Enorme summer Akpobolokemi ble først pågrepet og fengslet for snaue to uker siden, men slapp ifølge nigerianske medier ut mot kausjon i helga, bare for å bli fengslet på nytt under den pågående rettssaken i går.

Uniformert og sivilkledd politi havnet i basketak med eksdirektørens forsvarer og støttespillere da de forsøkte å pågripe ham inne i rettsbygningen. Men på utsida fikk de kontroll på situasjonen, og førte Akpobolokemi bort i en ventende minibuss.

Bakgrunnen for den nye fengslingen skal være nye mistanker om grov korrupsjon som nå knytter krigsherren Tompolo direkte til saken. Like før helgen ble Tompolo oppfordret om å melde seg til avhør hos den nigerianske «Economic and Financial Crimes Commission» (EFCC), tilsvarende norske Økokrim. Da i forbindelse med mistenkt svindel rundt en eiendom Tompolo skal ha solgt til NIMASA for 13 milliarder nigerianske naira, om lag 566 millioner kroner. EFCC opplyser til nigerianske medier at Tompolo allerede i november fikk en liknende innkallelse til avhør, men at han aldri dukket opp.

Da føderale politiagenter grep inn og arresterte Akpobolokemi på ny i går, kom det fram at NIMASA skal ha overført 11,7 milliarder naira, om lag 480 millioner kroner, direkte til et av Tompolos selskaper i forbindelse med kjøpet av eiendommen i Nigerdeltaet som krigsherren angivelig hadde bygget en dykkerskole på. 90 prosent av pengene skal ha gått rett i lomma til Tompolo, melder nigerianske medier.

Norge ble advart Tompolo skal ifølge flere medier ha forskanset seg i Creek-området i Nigerdeltaet etter at det før helgen gikk ut melding om at han vil bli ettersøkt om han ikke møter til avhør hos landets «Økokrim», EFCC.

- De som tror vi kan presses til å gå til krig, må tenke seg om hvorvidt en slik krig er nødvendig, advarer han i en pressemelding.

Krigsherren er den samme som gjennom sitt sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist (GWVS) anskaffet sju utrangerte norske marinefartøy for å drive piratjakt og skatteinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

Den tidligere NIMASA-direktøren som nå er fengslet var blant gjestene Forsvaret inviterte til marinebasen Haakonsvern i Bergen for å inspisere de seks norske missiltorpedobåtene KNM «Tjeld», «Terne», «Jo», «Geir», «Falk», og «Stegg» 5. mai 2012.

Inspeksjonen, som ble utført sammen med krigsherren Tompolos flåtesjef og leder for GWVS kaptein Romeo Itima, og daværende president Goodluck Jonathans maritime kabinettrådgiver Leke Olugbenga Oyewole, skjedde etter at båtene offisielt var solgt til det britiske stråselskapet CAS Global.

9. august samme år ble Romeo Itima drept i en pirataksjon i Nigeria. To dager seinere advarte Tollvesenet både Forsvaret og UD om at britiske CAS Global trolig var et stråselskap for nigerianske GWVS og NIMASA, og at salget muligens kunne knyttes til korrupt handel med krigsskip i Nigeria. Dette ble avvist av Forsvaret.

Noen måneder seinere solgte forsvaret støttefartøyet KNM «Horten» til CAS Global. Eposter Dagbladet har fått tilgang på viser at Forsvaret tidlig ble informert om at GWVS måtte oppføres som eiere av båten, og at NIMASA var oppdragsgiver. Representanter for både GWVS og NIMASA ble invitert på ny for å inspisere og godkjenne fartøyet i Norge. Likevel benekter Forsvaret den dag i dag ethvert bekjentskap til disse detaljene rundt handelen.

KNM «Horten» er for øvrig tatt i arrest i Lagos i en uklar disputt mellom GWVS og NIMASA på den ene siden, og den nigerianske marinen på den andre siden.

Truer med opprør Hele partnerskapet mellom NIMASA og Tompolos sikkerhetsselskap GWVS er under etterforskning. Det innebærer etter det Dagbladet kjenner til, også handelen med de norske fartøyene. Båtene ble kjøpt fra Forsvaret for til sammen 74 millioner kroner. Til nå skal GWVS ha fått mellom to og tre milliarder kroner i forbindelse med partnerskapet med NIMASA.

Som Dagbladet skrev i går, avviser Tompolo alle anklager, og fnyser av truslene om å bli ettersøkt hvis ikke han møter til avhør innen fredag.

Tvert om hevder han at han nå er utsatt for en politisk forfølgelse fordi han ikke støtter regjeringspartiet APC.

Landets nyvalgte president Muhammadu Buhari gikk til valg på å oppheve de svært lukrative og omstridte sikkerhetskontraktene, noe som fikk Tompolo til å true med borgerkrig.

Tompolo er en av de mektigste aktørene i Nigerdeltaet, og anslås av eksperter å i praksis ha full kontroll over den nigerianske oljeeksporten takket være marinefartøyene han har fått kjøpe fra Norge.

Trusselen om å bli ettersøkt har ført til en mobilisering blant Tompolos støttespillere i Nigerdeltaet. Den mektige, og etter det Dagbladet erfarer halvmilitante, stammeorganisasjonen Ijaw Youth Council advarer de føderale myndighetene om at forfølgelsen av Tompolo vil destabilisere Nigerdeltaet.

- Myndighetene vil skape en unødvendig distraksjon. De har Boko Haram i opprør i nordøst, pro-Biafra-opprør i øst, og nå ønsker de å skape en krise i Nigerdeltaet, advarer IYC-president Udengs Eradiri ifølge PM News.

SØKKRIK: Krigsherren Tompolo knyttes nå direkte til korrupsjonsopprullingen, og har tjent seg søkkrik på sine forretninger med kystverket NIMASA. Et av de mest lukrative kontraktene skal være partnerskapet om driften av den paramilitære kystvaktflåten med tidligere norske krigsskip i spissen.
SØKKRIK: Krigsherren Tompolo knyttes nå direkte til korrupsjonsopprullingen, og har tjent seg søkkrik på sine forretninger med kystverket NIMASA. Et av de mest lukrative kontraktene skal være partnerskapet om driften av den paramilitære kystvaktflåten med tidligere norske krigsskip i spissen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer