Ny dramatisk redningsaksjon: To menn og hund gikk på sjøen da båten sank i uvær i Østfold

- Folk flest må se an vær og vind før de legger ut med båt nå.

REDNINGSAKSJON: To menn hadde kjørt på skjær i Hvalerskjærgården i Østfold. Dermed startet en intens to timers leteaksjon for redningsskøyta Horn Rescue. Video: Jon Ohrberg / Redningsselskapet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det gikk fryktelig galt da en av Rednigsselskapets båter, «Ægir», gikk rundt to ganger åtte-ni meter høye bølger i liten storm utenfor Farsund i går kveld.

Redningsaksjonen ble utløst av melding om en person som falt i sjøen - og som seinere på kvelden ble funnet skyldt på land. Personen ble fredag ettermiddag erklært død.

I sterk vind og kraftig sjø fredag kveld, ble det nok en aksjon for Redningsselskapet, da det kom inn meldinger om en fritidsbåt som hadde store problemer.

Visste ikke hvor de var

Politiet fikk først meldinger fra to personer i en båt som hadde kjørt på et skjær. Båten tok inn store mengder vann, men personene visste ikke hvor de var.

I tillegg til de to mennene, var det også en hund om bord i fritidsbåten.

Politiet forsøkte å peile de strandede mennenes posisjon via mobiltelefoner, men resultatet politiet fikk viste seg å være misvisende.

FANT MANNEN: Her lyser mannskapet på RS «Horn Rescue» opp odden der mannen ble funnet. Foto: Redningsselskapet
FANT MANNEN: Her lyser mannskapet på RS «Horn Rescue» opp odden der mannen ble funnet. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Dermed ble det satt i gang et søk til sjøs i den høye sjøen og kraftige vinden i ved Asmaløy i Hvaler-skjærgården i Østfold.

- Det var dårlig vær, store bølger og de visste ikke hvor de var. Politiet hadde forsøkt å peile inn innringeren, men vi visste ikke hvor han var, sier skipsfører på rednigsskøyta «Horn Rescue» Johan Leandersson til Dagbladet.

Redningsskøyta reiste ut rundt klokka 22.00 fredag kveld i det som skulle vise seg å bli en jakt på drøye to timer. Redningsskøyta trålet forskjellige sund, men det var først da en av mennene i båten igjen oppnådde kontakt, at de kunne snevre inn søket.

Han hadde klart å ta seg inn i ei hytte, men visste fortsatt ikke hvor båten var. Han visste imidlertid at han hadde gått i rundt ti minutter.

- Vi begynte å søke da vi kom rundt Odden på Vikerhavn. Ved hjelp av nattkamera fikk vi raskt indikasjon på at det var en person på land. Båten hadde sunket, forteller Leandersson.

Tatt hånd om av helsepersonell

Mannen det ble lett etter, fikk vinket til redningsskøyta fra bak en klippe, hvor det ikke var mulig for redningsskøyta å komme seg fram.

Redningsskøyta fikk imidletid ledet politi og rednigsmannskaper fram til mannen. Han ble funnet omkring 00.15, drøye to timer etter redningsskøyta kastet loss.

- Begge personene har vært i sjøen og er rimelig kalde. De er blitt overtatt av helsevesenet og blir sannsynligvis kjørt suykehus i Kalnes. Det var også en hund i båten som hadde falt uti. Jeg er usikker på hundens tilstand, men den var medtatt og forkommen, sier operasjonsleder Villy Meier i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Båten er delvis sunket og totalvrak, opplyser operasjonsleder.

Se an vær og vind

De første ordentlige høststormene har rammet landet denne uka. Selv om det er ventet er kraftig høytrykk fra søndag, som vil føre til bra vær i hele Sør-Norge, og etter hvert også i nord, er høsten en lunefull årstid værmessig.

- Det er fortsatt veldig dårlig vær, og dette er ikke enkle operasjoner, sier pressevakt i Redningsselskapet Oddbjørn Nesje til Dagbladet.

- Hva er rådene til de som nå skal ut på sjøen?

- Folk flest må se an vær og vind. Sommeren er over. Dette er forsmak på høststormene, og det må folk ta innover seg. En må fortsatt nyte båtlivet, men også sjekke værmeldinga før man legger ut på tur. Det gjelder også de som ferdes på land, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer