Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny drikkerekord til jul

Det blir satt ny julerekord i kjøp av drikkevarer med alkohol i år, viser beregninger fra Vin- og brennevinsleverandørenes forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beregningene viser at vi nordmenn kommer til å kjøpe 31,6 millioner liter alkoholholdige drikkevarer til årets jul. Det er 1 million liter mer enn i fjor og ny rekord.

Med julefeiring følger god mat med godt drikke til. Vi fyller opp handlevognene med juleøl og drar på polet for å prøve årets nyeste akevitt. De norske drikketradisjonene gjør at vi i år må tømme lommeboka for 3,05 milliarder kroner på alkohol i desember. I fjor brukte vi 2,81 milliarder på alkohol i samme periode.

2004 vil være det året det selges mest alkohol, og desember er ikke noe unntak fra resten av året, sier informasjonssjef Jan Ottesen i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) til Klar Tale/NTB.

Mest øl

VBFs prognose bygger på tall fra Statistisk sentralbyrå, Bryggeri- og mineralvannforeningen og Vinmonopolet, samt Systembolaget i Sverige.

Den viser at vi i desember kommer til å kjøpe 6,5 millioner liter svakvin, 2,1 millioner liter brennevin, 170.000 liter sterkvin, 250.000 liter øl på polet og 21,1 millioner liter øl ellers. Med i beregningen er også grensehandelen med Sverige, som utgjør 525.000 liter vin, 110.000 liter brennevin og 600.000 liter øl.

I tillegg kommer alt vi drikker på hoteller, restauranter og cateringdrift.

Mange årsaker

- Det er mange årsaker til at alkoholforbruket øker. Det er mindre kjøp av smuglersprit fordi folk er redde for metanolforgiftning. Dermed kjøper flere brennevin på polet. Grensehandelen har gått ned. Og nordmenn adopterer stadig europeiske alkoholvaner, sier Ottesen.

Vinmonopolet selger dobbelt så mye i desember som i de andre månedene. I fjor solgte de 8,75 millioner liter alkohol i årets siste måned.

- Vi regner med en økning på 3 prosent på salget i desember i år. Det er den økningen vi har hatt i hele høst, sier rådgiver Jens Nordahl ved Vinmonopolet.

Over halvparten av det som selges på polet før jul, er rødvin. Som ventet går det også mye akevitt til jul, og champagnen sprudler nyttårsaften. I 2003 ble det solgt 280.000 liter musserende vin i desember.

Måtehold

Jan Ottesen er fornøyd med det økte salget av alkohol. Han formaner likevel de som handler til å bruke hodet når de drikker.

- En trenger for eksempel ikke drikke alt man har kjøpt på en gang, sier han.

Martin Løvlien i avholdsorganisasjonen Juvente er skuffet, men ikke overrasket over det enorme alkoholsalget.

- Trolig vil dette medføre at enda flere barn og unge får de vondt på grunn av de voksnes alkoholbruk, sier Løvlien.

Han oppfordrer familier med barn til avhold i jula.

- Jula er barnas høytid. Derfor burde familier med barn unngå alkohol som en del av julefeiringen, sier han. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media