Ny dronning var vitne til blodbadet

KATMANDU: Nepals tredje konge på fire dager, Gyanendra, møter motstand både blant folket og fra opposisjonen. Kona hans, dronning Komal, overlevde blodbadet og vet hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistpartiets leder nekter nå å sitte i kommisjonen som skal granske blodbadet i palasset - der kong Birendra, dronning Aishwarya og seks andre medlemmer av kongefamilien fredag ble skutt og drept. Kronprins Dipendra, som er mistenkt for å ha drept familien sin, ble selv alvorlig skadd i skyteepisoden og døde mandag etter at han var blitt utnevnt til konge.

Det Forente Marxistpartiet (UML) anklaget i går i realiteten den nye kongen for å opptre ukonstitusjonelt, fordi det er statsministerens oppgave å nedsette en granskingskommisjon. Noen iakttakere mener UML opptrer kløktig, andre oppfatter det som overdreven formalisme.

Kongen utnevnte tre personer til kommisjonen, en av dem leder for det største opposisjonspartiet UML, Madhav Kumar Nepal. Kommisjonen ledes av justitiarius i Høyesterett, og det andre medlemmet er presidenten i nasjonalforsamlingen.

Dersom noen virkelig vil vite hva som skjedde i palasset, skulle man tro det vil være alle muligheter for det. Den nye dronninga, Komal Rajya Laxmi Devi Shah, overlevde skytingen og er på bedringens vei. Prinsesse Shobha Rajya Laxmi Devi Shahs tilstand er også tilfredsstillende, opplyste sykehuset, og det samme gjelder to andre som vet hva som skjedde.

(NTB/Reuters/DPA)