Ny eksplosjon ved japansk atomkraftverk

En ny eksplosjon rammet mandag formiddag reaktorbygning nummer tre i atomkraftverket Fukushima-Daiichi. Myndighetene sier det ikke er fare for radioaktive utslipp.

VOLDSOMME KREFTER: Røyk stiger til værs fra atomkraftverket Fukushima-Daiichi etter en ny, kraftig eksplosjon i dag. En lignende eksplosjon skjedde lørdag. Foto: SCANPIX/REUTERS
VOLDSOMME KREFTER: Røyk stiger til værs fra atomkraftverket Fukushima-Daiichi etter en ny, kraftig eksplosjon i dag. En lignende eksplosjon skjedde lørdag. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen.

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer én, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak i bygningene blåst bort.

Det er ikke meldt at eksplosjonen har ført til nye radioaktive utslipp, men kraftverkets eier, Tokyo Electric Power Company, gjør det klart at reaktoren og stålkapselen rundt reaktoren ikke ble skadd i eksplosjonen.

Til sammen ni personer ble skadd i eksplosjonen, melder nyhetsbyrået Jiji.

Etterskjelv Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv etter det voldsomme jordskjelvet fredag. Etterskjelvet målte 6,2.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

Men de har gitt opp forsøket, noe som har ført til at strålingsnivået igjen fortsatte å stige.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

Evakuert 210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort rullerende strømavbrudd rundt om i Japan etter at tilførselen på strøm ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Tsunami avlyst Kort etter det kraftige etterskjelvet ble det også meldt om en ny tsunami på vei mot kysten, og mange mennesker tok seg opp til høyere landområder.

Et helikopter meldte at det hadde observert en tre meter høy tsunami, men alarmen ble litt senere avlyst.

Hele landsbyer og byer er utslettet av jordskjelvet og tsunamien som fosset inn over det flate landskapet i det nordøstlige Japan.

Det er hittil meldt om rundt 4.000 omkomne etter at det mandag ble oppdaget 2.000 lik på stranda ved Miyagi.

Mange tusen mennesker er savnet, og trolig kommer dødstallet opp i langt over 10.000.

Internasjonal operasjon Redningsarbeidere fra en rekke land, både venner og mindre vennligsinnede land, er på vei til Japan for å hjelpe til med letingen etter savnede.

To amerikanske redningsteam, med 144 mann og tolv hunder, var i gang med letingen straks det ble lyst mandag.

Et 15-mannsteam fra Kina var også i full gang med arbeidet, trass i bitterheten som fortsatt henger igjen fra krigen.

Til og med fra Kandahar i Afghanistan kommer det tilbud om hjelp bestående av en donasjon på 50.000 dollar.

Børsen stupte Tokyo-børsen falt med 6 prosent til under 10.000 poeng i ettermiddagshandelen mandag på grunn av uro etter jordskjelvet og tsunamien før helgen.

Både bilprodusenter, banker og produsenter av elektroniske artikler ble rammet av panikksalget mandag.

En rekke bilprodusenter og elektronikkfabrikker, blant dem Toyota, Honda og Sony, har måttet stanse produksjonen i en lang rekke fabrikker på grunn av strømbrudd eller ødeleggelser etter jordskjelvet.

Samtidig pumpet Japans sentralbank 184 milliarder dollar inn i markedet i et forsøkt på å bygge opp igjen tilliten etter skjelvet. (NTB)

ISOLERT: En kvinne snakker til sin datter, som sitter i isolat etter muligens å ha blitt utsatt for stråling. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yuriko Nakao
ISOLERT: En kvinne snakker til sin datter, som sitter i isolat etter muligens å ha blitt utsatt for stråling. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yuriko Nakao Vis mer