TEMA: Nye avsløringer om norsk beltevogneksport blir tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Her fra en tidligere anledning, med komitémedlem Jette Christensen, komitéleder Martin Kolberg (Ap) (t.v.) og andre nestleder Helge Thorheim (Frp).
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TEMA: Nye avsløringer om norsk beltevogneksport blir tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Her fra en tidligere anledning, med komitémedlem Jette Christensen, komitéleder Martin Kolberg (Ap) (t.v.) og andre nestleder Helge Thorheim (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ny eksportavsløring blir tema i Stortinget i dag

UD tillot eksport av norske beltevogner på vei til Russland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dagens avsløring om at Utenriksdepartementet tillot eksport av norske militære beltevogner på vei til Russland blir tema i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i ettermiddag.

Flere komitémedlemmer reagerer med forbauselse og uro over det som har skjedd.

- Dette skjer på tross av høringen og den pågående kontrollsaken, og det skjer på tross av våpenembargoen Norge har innført mot Russland? Her vil vi kreve en forklaring fra UD, sier saksordfører og andre nestleder i kontrollkomiteen, Helge Thorheim (Frp).

- Dette er både underlig, urovekkende og lite tillitvekkende fra Utenriksdepartementets side. Vi har full våpenembargo mot Russland, og det må gjelde alt militært utstyr, uansett om det betraktes som delevogner eller ikke. Dette føyer seg inn i rekka av saker som nå hoper seg opp, med Nigeria-båtene, lastebiler til Eritrea og beltevogner til Sudan. Selv etter at regelverket ble strammet inn i 2014 går dette i feil retning. Svarene fra UD vekker ikke tillit, sier komitémedlem HansFredrik Grøvan (KrF).

Allerede i ettermiddag møtes komiteen for å diskutere saken. De har allerede til vurdering om de skal innkalle forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende til ny høring i den pågående kontrollsaken som følge av Dagbladets avsløringer rundt forsvarssalgene. Nå vil de bli avkrevd ytterligere svar.

Skryter av Tollvesenet Dagbladet kan i dag avsløre at tollerne ved Bjørnfjell stanset en russisk lastebil med to militære beltevogner som skulle tas over grensa til Nord-Sverige mandag 21. september.

I kontrollen ble det avdekket at det ikke var søkt om eksportlisens for beltevognene, slik loven krever for alt militært utstyr. Og selv om eksportøren hevdet at vognene skulle til en kjøper i Sverige, fant tollerne fraktdokumenter som tilsa at lasten var på vei til Kandalaksja i Russland.

Norge har i likhet med EU og USA innført full våpenembargo og strenge økonomiske sanksjoner mot Russland. Derfor slo Tollvesenet alarm og varslet eksportkontrollkontoret i Utenriksdepartementet (UD), som har ansvaret for de norske eksportbestemmelsene.

UD ville ikke forfølge firmaet som forsøkte å ta vognene over grensa uten tillatelse. Tvert om lot de firmaet søke eksportlisens til Sverige og innvilget denne på direkten, slik at Tollvesenet måtte la vognene passere. Det til tross for mistanken om at beltevognene egentlig skulle til Russland.

Dette skal ha overrasket Tollvesenet, som opplevde eksportforsøket som ulovlig.

Helge Thorheim roser tollerne, som han mener handlet riktig når de forsøkte å stanse eksporten.

- Tollvesenet har tydeligvis agert i overensstemmelse med det som forventes av Stortinget, og forsøkt å stanse denne eksporten. Denne saken har tydeligvis sunket inn hos dem, og virket. Så vet jeg ikke om jeg vil kommentere UDs rolle ytterligere, men det blir helt klart et tema når kontrollkomiteen møtes i ettermiddag, sier Thorheim til Dagbladet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

I DAG: Dagbladet kan avsløre at UD så sent som i slutten av september tillot eksport av beltevogner tollvesenet mistenkte skulle til Russland. Faksimile: Dagbladet 13. oktober 2015
I DAG: Dagbladet kan avsløre at UD så sent som i slutten av september tillot eksport av beltevogner tollvesenet mistenkte skulle til Russland. Faksimile: Dagbladet 13. oktober 2015 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer