Ny eksportavsløring blir tema i Stortinget i dag

UD tillot eksport av norske beltevogner på vei til Russland

TEMA: Nye avsløringer om norsk beltevogneksport blir tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Her fra en tidligere anledning, med komitémedlem Jette Christensen, komitéleder Martin Kolberg (Ap) (t.v.) og andre nestleder Helge Thorheim (Frp).
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TEMA: Nye avsløringer om norsk beltevogneksport blir tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite møtes i ettermiddag. Her fra en tidligere anledning, med komitémedlem Jette Christensen, komitéleder Martin Kolberg (Ap) (t.v.) og andre nestleder Helge Thorheim (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagens avsløring om at Utenriksdepartementet tillot eksport av norske militære beltevogner på vei til Russland blir tema i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i ettermiddag.

Flere komitémedlemmer reagerer med forbauselse og uro over det som har skjedd.

- Dette skjer på tross av høringen og den pågående kontrollsaken, og det skjer på tross av våpenembargoen Norge har innført mot Russland? Her vil vi kreve en forklaring fra UD, sier saksordfører og andre nestleder i kontrollkomiteen, Helge Thorheim (Frp).

- Dette er både underlig, urovekkende og lite tillitvekkende fra Utenriksdepartementets side. Vi har full våpenembargo mot Russland, og det må gjelde alt militært utstyr, uansett om det betraktes som delevogner eller ikke. Dette føyer seg inn i rekka av saker som nå hoper seg opp, med Nigeria-båtene, lastebiler til Eritrea og beltevogner til Sudan. Selv etter at regelverket ble strammet inn i 2014 går dette i feil retning. Svarene fra UD vekker ikke tillit, sier komitémedlem HansFredrik Grøvan (KrF).

Allerede i ettermiddag møtes komiteen for å diskutere saken. De har allerede til vurdering om de skal innkalle forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende til ny høring i den pågående kontrollsaken som følge av Dagbladets avsløringer rundt forsvarssalgene. Nå vil de bli avkrevd ytterligere svar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.