Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD):

Ny EMD-krise: - Historisk

Ny norsk barnevernssak har sluppet gjennom det trange nåløyet i selveste storkammeret i Strasbourg.

TIL EMDS STORKAMMER: Mariya (26) kom til Norge som 16 år gammel flyktning. Sønnen hennes ble adoptert bort til fosterforeldre. Foto: Sondre Transeth
TIL EMDS STORKAMMER: Mariya (26) kom til Norge som 16 år gammel flyktning. Sønnen hennes ble adoptert bort til fosterforeldre. Foto: Sondre Transeth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte oppsikt da den norske barnemora Trudes betente tvangsadopsjonssak ble tatt til behandling i storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Den knusende dommen, som ble avsagt av 17 dommere i Strasbourg 10. september 2019, har allerede ført til store forandringer i norsk barnevern.

Nå er nok en norsk barnevernssak tatt til behandling av EMDs storkammer.

- Det overrasker meg på en gledelig måte. Dette er stort. To norske barnevernssaker i EMDs storkammer på så kort tid, det er historisk, sier advokat Anna Lutina i advokatfirmaet Alm.

Vant

Hun representerer den somaliske barnemora Mariya, som kom til Norge som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby. Da var hun 16 år gammel.

Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.

Kvinnen, som er muslim, motsatte seg sterkt at gutten hennes ble plassert i og seinere adoptert av en familie som tilhører et kristent trossamfunn.

17. desember i fjor avsa EMD dom i saken, i kammer med sju dommere.

EMD slo fast at barnevernets inngrep representerer en krenkelse av moras menneskerettigheter, og at tvangsadopsjonen, etter EMDs syn, er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer