- Ny EØS-avtale tvinger Norge i kne

Norge tvinges til å endre alkoholpolitikken, likestillingspolitikken og distriktspolitikken med den nye EØS-avtalen. Åslaug Marie Haga (Sp) ber folk våkne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet har alltid vært motstander av EØS-avtalen. Men nå mener nestleder Åslaug Marie Haga at hele det politiske Norge må få opp øynene. Hun mener at EØS har utviklet seg til å bli en avtale langt ut over det Stortinget vedtok i 1992.

- Noe av problemet med EØS er at den er mer vidtfavnende enn å være en handelsavtale. Den griper direkte inn i blant annet distriktspolitikken, alkoholpolitikken og likestillingspolitikken. Sånn sett er den langt videre enn det Stortinget noen gang har tatt stilling til. Da EØS-avtalen ble vedtatt, var en klar over at det skulle være en dynamisk avtale. Men at den skulle utvikle seg til å bli så omfattende, tror jeg ikke noen av EØS-tilhengerne hadde forestilt seg, sier nestlederen i Senterpartiet, Åslaug Marie Haga.

Haga trekker fram en uttalelse i Aftenposten fra daværende statsråd Gunnar Berge i 1994: «Vi kan videreføre vår egen distriktspolitikk, inkludert differensiert arbeidsgiveravgift.»

Distriktstiltak

- Også her tvinges Norge til å føre en annen politikk enn den vi selv ønsker og det er flertall for på Stortinget. Differensiert arbeidsgiveravgift har vært ett av våre beste distriktstiltak, men EU tvinger oss til å endre det, sier Haga.

Hun mener at de negative konsekvensene med EØS forsterkes dag for dag og at forhandlingssituasjonen er en levende illustrasjon på hvor svakt Norge står i forhold til EU.

Sier nei

Haga varsler at Senterpartiet trolig vil stemme nei til en justering av EØS-avtalen. Men hun mener også at andre partier bør gå grundig inn i saken for å finne ut om Norge virkelig er tjent med avtalen.

TIL KAMP: Senterpartiets Åslaug Marie Haga mener at EØS-forhandlingene i Brussel vil tvinge fram en diskusjon om Norge er tjent med EØS-avtalen.