Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny etterforskning av Lockerbie-aksjonen

USA, Libya og Storbritannia gjenopptar etterforskningen av sprengningen av et fly over Lockerbie for 25 år siden.

BOMBEANGREP:  Bildet viser vrakrestene av Pan Am-flyet i Lockerbie. En bombe gikk av i flyet, og i alt 270 personer ble drept. Arkivfoto: AP Photo/Martin Cleaver
BOMBEANGREP: Bildet viser vrakrestene av Pan Am-flyet i Lockerbie. En bombe gikk av i flyet, og i alt 270 personer ble drept. Arkivfoto: AP Photo/Martin Cleaver Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en felles uttalelse lørdag opplyser de tre landene at britiske og amerikanske etterforskere «i nær fremtid» skal til Libya for samtaler om «deling av informasjon og dokumenter og adgang til vitner».

- Vi ønsker at alle de ansvarlige for denne brutale terroraksjonen blir stilt for retten og å forstå hvorfor den ble utført, heter det i uttalelsen.

270 døde Både i Storbritannia og USA ble det lørdag markert at det var 25-årsdagen for terroraksjonen der et jumbojetfly ble sprengt i lufta over Lockerbie i Skottland.

Til sammen 270 mennesker mistet livet da Pan Ams rute 103 ble sprengt over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember 1988. Flyet var på vei fra London til New York, og de fleste av de 259 om bord var amerikanere. I tillegg døde elleve på bakken i den skotske småbyen.

To libyere ble senere stilt for retten for terrorhandlingen, men bare én av dem dømt.

Libya tok i 2003 på seg ansvaret, men ikke skylden for aksjonen. Motivet for sprengningen av passasjerflyet er aldri blitt avklart.

Flere steder Blant dem som mintes ofrene, var den britiske statsministeren David Cameron og førsteminister Alex Salmond i den skotske selvstyreregjeringen.

I tillegg til minneseremonien i Lockerbie, var det også markeringer i Westminster Abbey i London, på Arlington nasjonale kirkegård utenfor Washington og på Syracuse University i delstaten New York. 35 av ofrene var studenter fra Syracuse.

KRATER:  Dette bildet fra 1988 viser de massive ødeleggelsene etter flystyrten. Elleve personer på bakken ble drept, mens alle de 259 personene om bord på flyet døde. Foto: AP Photo/Martin Cleaver
KRATER: Dette bildet fra 1988 viser de massive ødeleggelsene etter flystyrten. Elleve personer på bakken ble drept, mens alle de 259 personene om bord på flyet døde. Foto: AP Photo/Martin Cleaver Vis mer

Statsminister Cameron sa i sin minnetale i Westminster Abbey at ingen som opplevde Lockerbie-tragedien, noen gang har kunnet glemme den.

Han ga honnør til ofrenes familier, at de med sitt «mot og utholdenhet» har vist at terrorister aldri vil vinne.

(NTB)

MINNESMARKERING:  Både i Storbritannia og USA ble det lørdag markert at det var 25-årsdagen for terroraksjonen: Foto: AP Photo/Scott Heppell
MINNESMARKERING: Både i Storbritannia og USA ble det lørdag markert at det var 25-årsdagen for terroraksjonen: Foto: AP Photo/Scott Heppell Vis mer