Ny etterforskning av Madeleine-saken

Politiet har utpekt 38 mistenkte i 5 land.

FORSVUNNET I SEKS ÅR: Dette bildet av Madeleine McCann ble tatt 3. mai 2007, dagen da hun forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz. Foto: AFP / NTB SCANPIX
FORSVUNNET I SEKS ÅR: Dette bildet av Madeleine McCann ble tatt 3. mai 2007, dagen da hun forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi har besluttet å starte ny etterforskning av Madeleine McCanns forsvinning, og har utpekt 38 mistenkte fra 5 land, melder The Guardian.

Henlagt etter et år Madeleine har vært savnet siden 3. mai 2007, da hun forsvant under familiens ferie i Portugal. Portugisisk politi henla saken etter et år, til sterke protester.

Britisk politi mener det er en mulighet for at Madeleine er i live, og at dette er siste sjanse for å komme til bunns i hva som faktisk er skjedd med henne. Dersom hun lever, er hun i dag ti år gammel.

- Jeg mener det er en mulighet for at Madeleine er i live. Evalueringen har gitt oss nye måter å tenke på, nye bevis og nye vitner, sier etterforskningsleder Andy Redwood.

Det understrekes at den nye etterforskningen er i en tidlig fase, og at eventuelle pågripelser ikke vil skje i nærmeste framtid.

Stort prosjekt Gjenopptakelsen har vært i gjære en stund, etter et prosjekt politiet i Stor-London, Metropolitan Police, har gjennomført de to siste åra, etter initiativ fra innenriksdepartementet. «Operation Grange» har for en stor del gått ut på å evaluere den tidligere etterforskningen, og dette arbeidet har avdekket en rekke nye spor og mistenkte.

Nå har Metropolitan Police anmodet sine portugisiske kolleger om assistanse i den nye etterforskningen, og britiske etterforskere står klare til å opprette en kommandosentral i Portugal dersom portugiserne tillater det.

Samtidig holder Metropolitan, eller Scotland Yard, løpende kontakt med tre andre land der mistenkte har tilhold. Hensikten er å få assistanse fra lokale myndighter under framtidige undersøkelser og pågripelser.

30 500 dokumenter Blant de 38 personene politiet finner interessante å sjekke ut, er kjente seksualforbrytere som befant seg i Algarve-regionen da Madeleine forsvant. 12 av de 38 er britiske statsborgere, hvorav noen er bosatt i Storbritannia, andre i Portugal.

Ingen av Madeleines familiemedlemmer eller venner som var i Praia da Luz på forsvinningstidspunktet, er blant de mistenkte. Politiet tror isteden Madeleine ble bortført av en fremmed.

Bevismaterialet som er evaluert, omfatter den portugisiske etterforskningen samt materiale fra politiet på McCann-familiens hjemsted Leicestershire og dokumenter fra sju privadetektiver Madeleines foreldre Kate og Gerry i åras løp har engasjert.

Etterforskningsleder Redwood opplyser at til sammen 30 500 dokumenter er saumfart - og at flere tusen nye spor nå er avdekket. Blant sporene som skal undersøkes, skal det være kriminaltekniske funn.

- Stort skritt framover Kate og Gerry meddeler via sin talsmann Clarence Mitchell at de er glade for at saken nå blir gjenopptatt.

- De ser det som et stort skritt framover for å bringe på det rene hva som skjedde, og håper det vil føre til at rettferdigheten skjer fyllest for den som var ansvarlig for å bortføre Madeleine, sier Mitchell.

Kate og Gerry var selv mistenkt for å stå bak datterens forsvinning, men siktelsen ble frafalt i 2008.

I åras løp har mange rapportert å ha sett Madeleine på ulike steder i verden. Seinest i februar måtte det en DNA-test til for å utelukke at ei newzealandsk jente i virkeligheten er henne.

LETER: Etter at datteren forsvant for seks år siden, har Kate og Gerry McCann engasjert sju forskjellige privatdetektiver for å etterforske saken. Her holder de opp et datasimulert bilde av hvordan Madeleine kan se ut i dag, dersom hun er i live. Foto: LEON NEAL / AFP / NTB SCANPIX
LETER: Etter at datteren forsvant for seks år siden, har Kate og Gerry McCann engasjert sju forskjellige privatdetektiver for å etterforske saken. Her holder de opp et datasimulert bilde av hvordan Madeleine kan se ut i dag, dersom hun er i live. Foto: LEON NEAL / AFP / NTB SCANPIX Vis mer