Ny etterforskning i Beheim Karlsen saken

Statsadvokaten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har beordret ny etterforskning i Beheim Karlsen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politimesteren i Sogn har fått en instruks fra meg om å etterforske noe videre for å klarlegge om straffelovens paragraf 135a (rasismeparagrafen) er overtrådt, sier statsadvokat Jan Hoel i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane til NRK.

Indiskfødte Arve Beheim Karlsen ble funnet død i Sogndalselva i april 1999 etter at to ungdommer hadde jaget ham og ropt «Drep negeren, drep negeren».

De to ungdommene er tiltalt for vold og trusler, men ikke drap. Straffelovens rasismeparagraf er ikke med i tiltalen, selv om også påtalemyndigheten mener gutten ble trakassert på grunn av hudfargen.

Hoel sier at etterforskningen må skje fort, fordi det ikke er aktuelt å utsette rettssaken som skal starte 13. mars i Indre Sogn herredsrett.

- Det kommer ikke på tale. Saken må gå når den er berammet. Den kan ikke utsettes nå, sier han.

Rasistisk

- Hvis ikke rop som «drep negeren» er rasistisk etter loven, bør rasismeparagrafen endres, sier advokat Gunnar Solbraa til Aftenposten.

Solbraa bistår Beheim Karlsens etterlatte. Det er på grunnlag av Solbraas klage at statsadvokaten nå skal vurdere bruk av rasismeparagrafen i saken.

Etter Holmlia-drapet sist fredag sendte Riksadvokaten brev til alle landets statsadvokater, der de blir bedt om å gi alle saker etter paragraf 135 grundig behandling. Bakgrunnen for dette er at svært få personer blir tiltalt etter paragrafen. Og siden 1977 er bare seks personer dømt for rasisme.

Får ikke hjelp

Indre Sogn forhørsrett avslo onsdag en begjæring fra Arve Beheim Karlsens mor om bistandsadvokat. Hun etterlyser bedre rettsvern for ofre for kriminelle handlinger og deres etterlatte.

- Jeg er både skuffe og fortvilet. Arve ble trakassert og jaget i døden bare fordi han var mørk i huden. Først var det tøft å få beskjed om at ingen kunne tiltales for å ha drept ham. Jeg kan ikke tenke meg at han kastet seg i elven av egen fri vilje, sier hun til Aftenposten.