Ny etterforskning i Beheim Karlsen-saken

Statsadvokat Jan Hoel har beordret ny etterforskning i Beheim Karlsen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimesteren i Sogn fikk torsdag instruks fra Statsadvokatene i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane om å gjenoppta etterforskningen i den såkalte Beheim Karlsen-saken. Statsadvokat Jan Hoel ønsker å få klarlagt om de to guttene som er tiltalt for vold og trusler, også har overtrådt rasismeparagrafen i straffeloven. Etterforskernes arbeid må være ferdig innen 9. februar. Etter det vil statsadvokaten ta stilling til om tiltalen mot de to guttene skal utvides til også å omfatte rasismeparagrafen.

Indiskfødte Arve Beheim Karlsen ble funnet død i Sogndalselva i april 1999 etter at to ungdommer hadde jaget ham og ropt «Drep negeren, drep negeren. « Guttene ble ikke tiltalt for drap, men for vold og trusler. Påtalemyndigheten mener gutten ble trakassert på grunn av hudfargen, likevel er ikke rasismeparagraf en med i tiltalen.

Ikke fornøyd

- Jeg har bedt om ny etterforskning fordi jeg er enig med de etterlattes advokat Gunnar Solbraa i at enkelte sider i denne saken kunne vært bedre belyst, sier statsadvokat Jan Hoel i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane til NTB.

Solbraa har to ganger klaget til statsadvokaten over at straffelovens rasismeparagraf ikke er med i tiltalen.

- Jeg er ikke fornøyd før det blir tiltale eller rasismeparagrafen i denne saken, sier advokat Solbraa til NTB.

Hvis ikke rop som «drep negeren» er rasistisk etter loven, bør rasismeparagrafen endres, mener han.

Påtaleansvarlig Ronny Iden ved Sogn politidistrikt sier til NTB at statsadvokatens beordring om utvidet etterforskning gjelder spesielt den ene av de to tiltalte. Han sier at etterforskningen vil settes i gang umiddelbart.

- Statsadvokaten har bedt om nye avhør av enkelte vitner. Det er ennå ikke bestemt om de to tiltalte skal avhøres på nytt, sier Iden.

Rettssaken mot de to guttene starter 13. mars i Indre Sogn herredsrett.

Grundigere behandling

Etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia sist fredag har diskusjonen om rasismeparagrafen kommet for fullt. Sju personer er tiltalt og seks er dømt etter denne paragrafen i straffeloven siden 1977. Riksadvokaten har nå bedt alle statsadvokater om å behandle rasismesaker grundigere Statsadvokat Hoel sier at beslutningen om videre etterforskning i Beheim Karlsen-saken ble tatt før Riksadvokatens utspill.

(NTB)