Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny EU-krig i Ap

Nei-folket i Arbeiderpartiet er kraftig provosert av partiledelsens overraskende EU-åpning og ruster opp til ny EU-krig i Arbeiderpartiet. Nå vil flere starte opp nei-organisasjonen Sosialdemokrater mot EU (SME).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland vil ha «handlefrihet» til å bringe Norge inn i EU allerede innen fem år. De vil at landsmøtet i november skal gi klarsignal for en ny EU-prosess.

Nå advarer flere stortingsrepresentanter, AUF-lederen og folk fra fagbevegelsen partiledelsen. De er klare til å ta fram våpenet fra 1994 og 1972: Sosialdemokrater mot EU (SME).

- Hvis landsmøtet vedtar noe i retning av det partiledelsen har sagt, vil det være behov for en ny nei-organisasjon innenfor Ap, sier lederen i Norsk Grafisk Forbund, Finn Erik Thoresen. Han var nestleder i SME, som ble nedlagt etter folkeavstemningen i 1994.

Forbanna

- Det er naturlig at SME vekkes til live dersom Arbeiderpartiet åpner for en ny EU-debatt. Det er ingen ny utvikling innen EU som rettferdiggjør å sette EU-saken på dagsordenen igjen, sier Ap-representant Leif Lund.

- Jeg er forbanna overbevist om at nei-bevegelsen er like sterk som forrige gang, fastslår Lund.

- Det er uklokt å endre programmet fra forrige landsmøte. Hvis det skjer, må nei-sida i Ap helt klart komme på banen, istemmer Ap-representant John Olav Alstad fra Nord-Trøndelag.

Advarer

AUF-leder og sentralstyremedlem Anniken Huitfeldt har en klar melding til partiet.

- Man forregner seg hvis man tror på et annet avstemningsresultat i neste stortingsperiode enn i 1994. Å gå inn i en ny EU-prosess vil være veldig politisk uklokt, sier Huitfeldt.

I de tre nordligste fylkene er EU-motstanden fortsatt sterk. Årsmøtet i Troms Arbeiderparti vedtok så seint som i vinter at Ap ikke skal gå noen ny runde i EU-saken i kommende stortingsperiode (2001- 2005). Samme type vedtak fattet AUF på landsmøtet i 1998.

Stortingsrepresentant Bendiks Harald Arnesen fra Troms mener det vil være naturlig at SME vekkes til live dersom Ap starter ny debatt om medlemskap.

Bryter programmet

I utkastet til nytt partiprogram som sentralstyret behandler nå, heter det at «Norge må ha handlefrihet i forhold til mulige endringer i tilknytningsform».

Mandag skal sentralstyret i partiet vedta utkastet. Men stadig flere mener formuleringene bryter radikalt med de vilkår som partiet nedfelte i programmet for 1996:

«En ny vurdering av spørsmålet om EU-medlemskap vil bare være naturlig dersom det skjer vesentlige endringer i det europeiske samarbeidet.»

De mener vilkåret om «vesentlig endring» ikke er oppfylt.