Ny fangeskandale kan ramme Obama hardt

BBC-avslører anklager om grov fangemishandling på amerikansk Afghanistan-base.

PROTEST: Her demonstreres det for stenging av fangeleirene ved Guantanamo og Bagram utenfor Det hvite hus i mars. Nå avslører BBC flere anklager om grov fangemishandling ved Bagram-leiren utenfor Kabul i Afghanistan - og Obama nekter å gi disse fangene like rettigheter som amerikansk høyesterett har gitt fangene på Guantanamo. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
PROTEST: Her demonstreres det for stenging av fangeleirene ved Guantanamo og Bagram utenfor Det hvite hus i mars. Nå avslører BBC flere anklager om grov fangemishandling ved Bagram-leiren utenfor Kabul i Afghanistan - og Obama nekter å gi disse fangene like rettigheter som amerikansk høyesterett har gitt fangene på Guantanamo. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den britiske rikskringkastingen BBC avslører nå flere anklager om fangemishandling på den amerikanske militærbasen Bagram i Afghanistan.

Tidligere terrorfanger hevder de ble slått, frarøvet søvn, truet med hunder og utsatt for en rekke andre overgrep mens de var fanger uten lov eller dom i perioden 2002 til 2008.

- De helte kaldt vann over deg om vinteren, og varmt vann over deg om sommeren. De brukte hunder mot oss. De satte en pistol eller gevær til hodet ditt og truet deg med døden, sier en av i alt 27 tidligere fanger BBC har utført grundige intervjuer med.

Avviser anklagene
Det amerikanske forsvarshovedkvarteret Pentagon avviser anklagene og hevder alle fanger er behandlet humant.

Men bildet fangene selv tegner er noe helt annet. BBC, som regnes å være svært etterretlig, har oppsøkt tidligere fanger rundt om i Afghanistan og intervjuet dem grundig over en periode på to måneder. Alle ble intervjuet hver for seg, uavhengig av hverandre.

Anklagene om mishandling og dårlig behandling går igjen hos alle. Bare to av de 27 sier at de selv ble behandlet greit.

Ingen ble tiltalt
- De gjorde ting som man ikke en gang ville gjort mot dyr - og aldri mot mennesker, forteller en fange BBC navngir som Dr. Khandan.

- De puttet en slags medisin i juicen eller vannet som gjorde oss søvnløse. Deretter ble vi avhørt, forteller han.

Alle de 27 BBC har intervjuet ble tatt til fange, anklaget for å tilhøre eller hjelpe Taliban eller al-Qaida. Ingen av dem ble noen gang tiltalt eller satt på tiltalebenken.

Tvangsstripping
Fysisk mishandling, å bli stilt i smertefulle posisjoner, bruk av overdreven kulde eller varme, uutholdelig høye lyder og tvangsstripping foran kvinnelige soldater er blant vitnesbyrdene de kommer med.

- Forholdene ved Bagram er i henhold til internasjonale fangestandarder, svarer oberstløytnant Mark Wright på vegne av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Han sier departementet har som policy å behandle fanger humant.

- Det har vært veldokumenterte tilfeller der denne policyen ikke har blitt fulgt, og tjenestefolk har blitt holdt ansvarlige for dette i disse tilfellene, sier han til BBC.

Ingen rettigheter
Flere tusen terrorfanger har vært innom den amerikanske Bagram-basen de siste åtte årene, og et nytt fangesenter er under oppføring i leiren.

Flere av fangene bringes dit med makt fra utlandet. Blant disse en rekke pakistanere og minst to briter, skriver BBC.

Og i motsetning til den svært omtalte Guantanamo-leiren på Cuba har Bagram-fangene ingen tilgang til advokater, og de har ingen anledning til å protestere mot deres egen fengsling.

Obama blokkerer
Og selv om president Obama har forbudt bruken av tortur og beordret full gjennomgang av fangepolitikken - samt varslet avvikling av fangeleiren på Guantanamo - ønsker ikke presidentens administrasjon å gi Bagram-fangene like rettigheter som deres medfanger på Guantanamo har fått.

Dette til tross for at Obama under valgkampen applauderte avgjørelsen i amerikansk høyesterett som ga Guantanamo-fangene rett til juridisk bistand.

- Avgjørelsen er en avvisning av Bush-administrasjonens forsøk på å skape et juridisk «svart hull» på Guantanamo. Dette er et viktig steg for å gjensreise vår troverdighet som nasjon fast bestemt på å følge lover og regler, sa Obama den gangen.

- Obama-administrasjonen har forlatt denne linjen, og bruker nå de samme argumentene som Bush' sitt hvite hus, sier Tina Foster i International Justice Network, en støttegruppe som blant annet representerer fire fanger ved Bagram.

I rettsskriv fra det amerikanske justisdepartementet argumenteres det med at man risikerer å begrense presidentens evne til å lykkes i væpnede konflikter og begrense evnen til å beskytte amerikanske styrker og makt til å utføre militære operasjoner hvis fangene får juridiske rettigheter.

Presset president
Anklagene om mishandling kommer på et dårlig tidspunkt for Obama fordi han for tiden jobber hardt med å etablere et bedre forhold mellom USA og den muslimske verden. Ikke minst har han satt mye prestisje på å vinne kampen i Afghanistan.

Saken kan raskt true glansbildet den nye Obama-administrasjonen har fått i forhold til Bush både i Pakistan og Afghanistan.