Ny fase: - Vinteren kommer

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Ukraina-krigen er på vei inn i en ny fase.

KLAR: Det blir seks tøffe måneder, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Det blir seks tøffe måneder, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Krigen i Ukraina er på vei inn i en kritisk fase. Vinteren kommer og den blir vanskelig. Den blir vanskelig for det ukrainske folk og de væpnede styrkene som kjemper for deres frihet, og vanskelig for de av oss som støtter dem.

Sånn starter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg en kronikk i storavisa Financial Times.

- Vårt fellesskap og solidaritet vil bli seriøst testet, etter hvert som familier og bedrifter føler trykket fra skyhøye strømpriser og levekostnader på grunn av Russlands brutale invasjon. Vi står foran seks vanskelige måneder, med trusler om energikutt, forstyrrelser og kanskje til og med sivil ulydighet, men vi må holde ut og stå opp mot tyranniet - for Ukrainas del og for vår egen, skriver han.

- Betaler en pris

Han understreker at alle betaler en pris for krigen i Ukraina. Forskjellen er at Vestlige land betaler i penger, mens ukrainerne betaler med livet.

Han mener likvel det er viktig å opprettholde støtten til Ukraina, både for Ukrainas del og for Vestens.

- Hvis Russland slutter å kjempe, vil det bli fred. Hvis Ukraina slutter å kjempe, vil de slutte å eksistere som selvstendig nasjon, skriver Stoltenberg.

BILEKSPLOSJON: Bilen til den russisk-innsatte lederen for den okkuperte byen Berdyansk, Artem Bardin, eksploderte 6. september 2022. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Stoltenberg gjentar videre et løfte han har kommet med mange ganger siden krigen brøt ut: Nato skal forsvare hver tomme av alliansens territorium.

- Forberede oss på vinterkrig

Nato har de siste månedene kraftig økt tilstedeværelsen i østlige deler av alliansen.

- Natos sikkerhetsgarantier etterlater ikke noe rom for at Moskva skal feilberegne vår mulighet til å forsvare hver tomme av alliansens territorium. Samtidig gjør de det mulig for allierte å støtte Ukrainas rett til selvforsvar, skriver han.

Han er likevel tydelig på at det ikke blir lett.

- Det er tøffe tider forut, men vi har vært gjennom tøffe tider sammen før. Kostnaden av å ikke stå opp for våre verdier er alltid større. For både Ukrainas del og for vår, må vi forberede oss på vinterkrig og holde kursen, avslutter han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer