Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økt hatkriminalitet i USA:

Ny FBI-rapport: Høyeste antall tilfeller av hatkriminalitet mot muslimer siden 2001

Norsk ekspert på ekstremisme mener at terrorangrep og hatkriminalitet er en ond sirkel.

VALGKAMPEN: Norsk ekspert mener at den amerikanske valgkampen legitimerte fremmedfrykt, og kan være en av grunnene til at antall tilfeller av hatkriminalitet mot muslimer har økt. AFP / MANDEL NGAN / NTB Scanpix
VALGKAMPEN: Norsk ekspert mener at den amerikanske valgkampen legitimerte fremmedfrykt, og kan være en av grunnene til at antall tilfeller av hatkriminalitet mot muslimer har økt. AFP / MANDEL NGAN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge FBI har hatkriminalitet rettet mot muslimer i USA steget med 67 prosent siden i fjor. Eksperter sier det kommer som en følge av terrorangrep i utlandet og Donald Trumps retorikk.

Antall episoder med hatkriminalitet rettet mot muslimer steg fra 154 i 2014, til 257 året etter og totalt ble det registrert 5 850 tilfeller i USA i 2015. Tilfeller mot jøder, mørkhudede og homofile økte også, men ikke i like stor grad som mot muslimer, ifølge FBI.

Jordan Denari Duffner har selv forsket på islamhat og sier at han ikke er overrasket over tallene fra FBI i det hele tatt, ifølge The Guardian.

- Jeg ble ikke overrasket over at statistikken gikk opp i 2015. Den bekreftet bare det mange av oss hadde forutsett, sier Duffner.

Høyeste siden 2001

Til sammenligning registrerte FBI 481 episoder i 2001, året da USA ble utsatt for massive terrorangrep. Helt til nå har tallet vært stabilt mellom 105 og 160 episoder per år, skriver Huffington Post.

Brian Levin ved Universitetet i San Bernardino har forsket på hat og ekstremisme, og forteller at muslimer er den mest foraktede og forhåndsdømte gruppen i USA. Han mener at kriminaliteten har steget på grunn av terrorangrepene assosiert med islam som fant sted i 2015, og trekker fram angrepene i Paris som et eksempel, ifølge The Guardian.

- Finnes også i Norge

Forfatteren av boken «Ekstremisme», Kristian Bjørkelo, mener at hatkriminalitet også kan være grunnen til at personer utfører terrorangrep, og beskriver det som en ond sirkel.

- Hvis du tar utgangspunkt i at noen er onde og utfører onde gjerninger mot dem, vil de også utføre det mot deg. Og da har vi en ond sirkel, sier Bjørkelo.

Videre forteller han at den onde sirkelen er et universelt fenomen som også finnes i Norge.

- Dette er en av grunnene til at unge gutter rekrutteres til IS. Fordi samfunnet støter dem fra seg, og IS ønsker dem velkommen, forklarer han.

Valgkampen har en rolle

I det ferske intervjuet med 60 minutes ba Donald Trump sine tilhengere om å slutte å trakassere minoriteter, men Bjørkelo mener at skaden allerede er skjedd.

- Det er også andre ting som spiller inn for økningen i hatkriminalitet. USA har for eksempel hatt en valgkamp som legitimerer fremmedfrykt, sier forfatteren.

I etterkant av terrorangrepet mot et senter for funksjonshemmede i San Bernadino i fjor, uttalte Trump at han ville stoppe inntaket av muslimer i landet.

- Jeg kommer til å forby muslimer å komme til USA, helt til vi har funnet ut hva de vil, sa Trump den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!