Ny fedrekvote får kraftig motbør

Lysbakken begynner i feil ende mener Unio-leder Anders Folkestad.

MER TIL FAR: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kan allerede nå røpe at landets fedre vil få økt fedrekvota fra ti til tolv uker i budsjettet neste år. Ole Hagen og lille Amund på 9 måneder i bakgrunnen. Pappa Hagen er i sin 13 ukers lange permisjon, hvor to uker er av den felles permisjonstida. Han føler seg sikker på at han hadde fått tatt ut mer av Amunds mor, om han hadde ønsket det. Men synes likevel det er bra med en fedrekvote. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
MER TIL FAR: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kan allerede nå røpe at landets fedre vil få økt fedrekvota fra ti til tolv uker i budsjettet neste år. Ole Hagen og lille Amund på 9 måneder i bakgrunnen. Pappa Hagen er i sin 13 ukers lange permisjon, hvor to uker er av den felles permisjonstida. Han føler seg sikker på at han hadde fått tatt ut mer av Amunds mor, om han hadde ønsket det. Men synes likevel det er bra med en fedrekvote. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Audun Lysbakken kunne i Dagbladet i dag fortelle at regjeringen i neste års budsjett vil gi fedrene to uker mer i den delen av foreldrepermisjonen som er forbeholdt far.

Men nå møter forslaget motbør fra uventet hold.

- Som likestillingsstrategi er dette mildt sagt puslete politikk. Lysbakken lister seg på tå hev her. Nå må pappapermisjonen snart bygge på fars lønn. Det er viktig, med mindre ordningen skal fortsette med å ramme fedrene hardest, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagbladet.

Feil ende
Unio, som organiserer store deler av SV-statsrådens egne velgere, mener Lysbakken starter i feil ende når han utvider fedrekvota med to uker.

- Han må starte med å gi far selvstendig opptjeningsrett samtidig. Lysbakken kan ikke regne med at flere fedre tar mer permisjon når det medfører økonomisk utrygghet for barna, far og mor, sier Folkestad til Dagbladet.

Fortsatt kan ikke fedre hvor mor ikke er i arbeid, utdanning eller er ufør, ta ut fedrekvote. Både mor og far må ha opptjent rett til foreldrepenger, som er penger i permisjonstida. I dag regner regjeringen med at det fortsatt er 6500 fedre som årlig ikke får ta ut fedrekvota.

- Om Lysbakken virkelig ønsker mer likestilling i familiene - og at far tar mer permisjon med barna - må regjeringen gi far selvstendig opptjeningsrett og heve grensen for hva man kan få utbetalt i lønn i permisjonstida, sier Folkestad.

I dag er grensen på 6 G, omtrent 440.000 kroner. I mange familier er det fortsatt far som tjener best. Denne inntektsgrensen vil dermed kunne ramme de familiene hardest hvor fedre er ute i lang permisjon.

Tar fra mor
Folkestad understreker at han er godt fornøyd med at fedrekvoten nå utvides med to uker.

- Men regjeringen kunne tatt seg råd til dette uten å omfordele en uke mellom mor og far, sier han.

Fra 1.juli neste år får nybakte fedre utvidet fedrekvoat mer to uker. I dag er fedrekvota på ti uker. Regjeringen lovet i Soria Moria II å utvide kvota til 14 uker før neste stortingsvalg.

To uker mer
- Men allerede i neste års budsjett gir vi to uker mer til fedrene. Det betyr at vi får enda lengre permisjonstid, men ikke minst at vi setter av enda mer tid til ferdrene, sier Lysbakken til Dagbladet.

Totalt legger Lysbakken til en uke. Det betyr at en av de to nye fedrekvoteukene blir tatt fra dagens permisjon. Den er i dag på 46 uker med 100 prosent lønn eller 56 uker med 80 prosent lønn.

- Godt nytt for mor
Ifølge SV-statsråden er det også godt nytt for barna og de nybakte mødrene.

- Jeg føler meg trygg på at det vi nå gjør er støttet av unge kvinner. De fleste er enige i at det er bra for barna å tidlig få god kontakt med far. Dette skaper mer likestilte familier hvor omsorgsmønsteret hvor far tar aktiv del blir et varig mønster.

- Dårlig nytt
Frps Solveig Horne i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener Lysbakken tar helt feil.

- Alle vet at det er umulig for alle fedre å ta ut 12 uker, spesielt de som er selvstendignæringsdrivende. Når mor ikke kan overta ukene så blir det barnet som lider under dette. Regjeringen driver nå med detaljstyring over den enkelte familie og dette er helt feil retning å gå, sier hun og legger til:

- Det er på tide at familien får friheten tilbake og til selv å fordele disse ukene utfra sin egen familiesituasjon.

Som Høyre vil også Frp fjerne fedrekvoten og heller overlate til foreldrene å dele dagens permisjonstid mellom seg.

- Lysbakken burde heller fokusere på å bruke penger på å gi far selvstendig opptjeningsrett i stede for å regulere familien frie valg, sier Horne.

- FEIL ENDE: Unio-leder Anders Folkestad er ikke fornøyd med at Audun Lysbakken utvider permisjonstida uten å gi fedrene som i dag ikke kan ta ut fedrekvote en slik rett. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- FEIL ENDE: Unio-leder Anders Folkestad er ikke fornøyd med at Audun Lysbakken utvider permisjonstida uten å gi fedrene som i dag ikke kan ta ut fedrekvote en slik rett. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer