Ny finsk president

I dag velger Finland ny president, og får samtidig en ny presidentinstitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Endringen i den finske grunnloven som reduserer den finske presidentens makt, trer i kraft den 1. mars. Kekkonen var nærmest allmektig, Koivisto var mektig og Ahtisaari halvmektig. Tarja Halonen eller Esko Aho blir president i et mer normalt parlamentarisk demokrati, men får en vanskelig oppgave i å forme ut et litt uklart kompromiss i dragkampen mellom presidentembetet og regjeringen om finsk utenrikspolitikk.
  • De finske velgerne får ikke vite allerede i kveld om det blir Halonen eller Aho som blir president, bare at det er de to som går videre til andre valgomgang om to uker. Utenriksminister Halonen og opposisjonsleder Aho har foran valget nesten nøyaktig like stor oppslutning, og ligger så langt foran sine konkurrenter at det må et politisk jordskjelv til om ikke andre valgomgang skal bli et valg mellom dem.
  • Esko Aho er leder for Senterpartiet og var Finlands yngste statsminister noensinne da han tok over. Han nedkjempet EU-motstanden på sitt partilandsmøte og ledet Finland inn i EU. Deretter mistet han makten til sosialdemokratiske Lipponen som utnevnte den tøffe LO-juristen Halonen til sin utenriksminister. Vinner Aho om to uker, får Finland en fransk situasjon med en borgerlig president og en sosialdemokratisk statsminister de neste tre årene. Dersom Halonen vinner, og Finland får sin første kvinnelige president, vil både president og statsminister være sosialdemokrater. Halonen står i en viss takknemlighetsgjeld til statsministeren som satset på henne som utenriksminister, men vil neppe la seg bosse rundt av den grunn.
  • Den nye grunnloven har gjort det finske presidentembetet mindre viktig, og flere sentrale kandidater har vegret seg for å stille opp. Muligheten til å gjøre noe med Finlands problemer, som fortsatt er store, med svært ulik fordeling og områder med uhyggelig stor arbeidsløshet, ligger mer enn noen gang i statsministerembetet.