Ny fiskesykdom truer oppdrettsnæringen

En sykdom som ødelegger gjellene til laks har spredt seg til Norge. Sykdommen amøbegjellesykdom kan påføre oppdrettsnæringen store tap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapskomiteen for mattrygghet vil i høst komme med sin risikovurdering av amøbegjellesykdom (AGD). Deretter vil det bli bestemt om det skal settes inn offentlige tiltak mot sykdommen, skriver Adresseavisen.

- Vår vurdering vil trolig bli ferdigstilt i november, sier Ingfrid Slaatto Næss, koordinator for komiteens faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd.

Amøbegjellesykdom ble først oppdaget i Norge i 2006. I Australia har den ført til store tap for lakseoppdretterne siden 80-tallet.

De siste årene har den også gitt store problemer i Skottland og Irland, og i fjor spredte den seg raskt langs Norskekysten. I 2012 ble det påvist fem tilfeller, og i fjor ble sykdommen oppdaget ved 56 oppdrettsanlegg fra Vest-Agder til Møre og Romsdal.

- I et oppdrettsanlegg vil den kunne spre seg raskt fra fisk til fisk, men den kan også spre seg langs kysten med havstrømmene, sier seksjonsleder Hanne R. Skjelstad ved Veterinærinstituttet i Trondheim.

(NTB)