BÆRER MER SMITTE:  Svenske forskere har nå gjort funn som viser at flått - også kalt skogstroll - kan være bærer av malarialignende smitte. Foto: Erik Thomsen, NTB Scanpix.
BÆRER MER SMITTE: Svenske forskere har nå gjort funn som viser at flått - også kalt skogstroll - kan være bærer av malarialignende smitte. Foto: Erik Thomsen, NTB Scanpix.Vis mer

Ny flåttsmitte kan gi feber lik malaria

Oppsiktsvekkende forskningsfunn i Sverige. Nå skal forskere finne ut om også flåttsyke nordmenn kan være smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske forskere har dokumentert at flått kan kan være bærer av blodparasitten babesia, som kan utløse alvorlig, malarialiknende feber og bloduttredelser hos mennesker.

Sykdomstilstanden er kjent som babesiose, i USA også som Texas-feber.

Bare en gang er det påvist babesiasmitte hos et menneske i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet ble en veterinær på Vestlandet smittet av abesia i 2007.

Men det er ikke dokumentert om smitten kom fra flått eller fra storfe.

Malaria er en infeksjonssykdom som årlig tar mellom halvannen og tre millioner  liv i året i tropiske og subtropiske strøk. Der er det ofte mygg som er smittekilde.

Til høsten starter et stort forskningsprosjekt her hjemme under ledelse fra flåttsenteret ved Sørlandet sykehus for å finne ut om pasienter som har vært kroniske syke i flere år også kan være smittet av babesia/babesiose og andre flåttbårne infeksjoner enn borreliose.

Så langt har det i hovedsak vært fokus på at flått smitter mennesker med borreliose og hjernebetennelsen TBE på våre breddegrader.

Fire syke svensker
Professor Pia Forsberg ved Linköpings universitet fortalte om de svenske funnene i et forskningsprogram på Sveriges Radio fredag.

I den såkalte STING-undersøkelsen, som har pågått i ti år, har forskere undersøkt blodprøver fra svensker som er bitt av flått - sammen med flåtten de ble bitt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av flere tusen flått og fire personer har testet positivt på babesia, og forskerne skal nå gjøre nye «dypdykk» for å bli sikre på om det er flått som har overbrakt smitten.

Immunsvikt
I Sverige er det bare påvist en person med babesia smitte tidligere. Han manglet milt, og hadde redusert immunforsvar. Mennesker med immunsvikt er mest utsatt.

Ifølge den svenske professoren bryter babesia-parasitten ned kroppens røde blodlegemer og utløser blod i urinen i tillegg til feber.

- Det er en febersykdom som likner malaria og gir muskelsmerter. Den kan behandles med antibiotika, og det nye, tre år lange forskningsprosjektet her hjemme vil kunne gi svar på om det er noen sammenheng mellom flått og babesia, sier avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge i Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet.

- Gå tildekket i skogen
Det store fokuset her hjemme rundt smitte fra flått er konsentrert om borreliose - og litt på hjernebetennelsen TBE.

- TBE har det vært effektiv vaksine mot noen år, og det er særlig folk som ferdes mye i skogen langs kysten av Sørlandet helsemyndighetene anbefaler denne vaksinen til.

- Det aller viktigste tiltaket for å beskytte seg mot flåttbit er likevel å gå tildekket i utsatte skogsområder i landet, understreker avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge.