Ny flom

- Det er fare for en ny, stor flom her i Mosabik. Det har vært kraftig regnvær både i Sør-Afrika og i Zimbabwe og vannet flommer inn i elver og områder i Mosambik som allerede er oversvømmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ambassadør Sigurd Endresen ved den norske ambassaden i Mosambiks hovedstad Maputo som sier dette til Dagbladet. Det nye flomvannet vil skape nye vanskeligheter for redningsarbeidet.

Tusenvis av mennesker venter i trær og på hustak på å bli reddet fra vannmassene. Fem sørafrikanske helikoptere er satt inn i arbeidet, og tre nye er på vei.

Men også i Sør-Afrika har flommen gjort store skader. Mosambik kan ikke regne med å få så mye mer hjelp herfra. I det sørlige Afrika har flommen gjort mer enn en halv million hjemløse.

I Mosambik alene skal allerede over 200000 mennesker ha mistet sine hjem. Flere hundre er trolig omkommet.

Frakten av mat, medisiner, ulltepper og telt ble stoppet i helga fordi innsatsen måtte konsentreres om å redde liv. Det nye flomvannet vil øke dette problemet. Bare i den oversvømmede byen Chokwe er det meldt om 1000 nye malariatilfeller siden flommen begynte.

- Vi må regne med en kraftig økning av antall malariatilfeller og trolig kolera, sier ambassadør Endresen.

Den norske regjeringen har gitt 8,5 millioner i katastrofehjelp til Mosambik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.