Ny flopp truer FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om ei uke vet verden om FNs toppmøte er blitt en suksess, en flopp eller noe midt imellom. Mye vil som alltid avhenge av øynene som ser, men sjansene er også denne gangen størst for at toppmøtet havner midt imellom. Denne gangen vil et slikt resultat være mindre av en skuffelse enn ellers. Faren for at toppmøtet flopper er nemlig i høyeste grad reell. Truslene mot et rimelig resultat er mange og sammensatte, og kommer ikke bare fra USA. Dagsordenen er forskjellig når FN betraktes fra ulike perspektiv. Verken landene i Latin-Amerika eller i Afrika har for eksempel terrortrusselen høyest oppe på sin liste over saker FN må gjøre noe med, slik landene vi før kalte vestlige, nå har.

Det er likevel rimelig å konstatere at før de avsluttende forhandlingene i New York, er det USAs ønske om å diktere resten av verden sine krav til sluttdokumentet som representerer det største hinderet på veien mot et rimelig vellykket toppmøte. USAs nye FN-ambassadør, som president Bush måtte vente med å innsette til etter at Kongressen tok ferie, opptrer mer som en sabotør enn en konstruktiv forhandler i denne sluttfasen. Det er ikke aktuelt for den øvrige verden å skrive ut verken kravene til bekjempelse av fattigdommen i verden eller til innsats for å forebygge omfattende klimaendringer på kloden, slik USA krever.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer