Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Babcock-krisa

Ny flyambulanse-krise: - Beredskapen på et kritisk lavmål

Helseminister Bent Høie får slakt for å ha trappet ned på krisetiltakene. Nå redegjør hans statssekretær for nye tiltak.

FÅR KRITIKK: Helseminister Bent Høie får det glatte lag for flyambulansekrisen, fra stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) og klinikkoverlege Mads Gilbert. På dette bildet fra 18. desember orienterer han om tiltak for å sikre beredskapen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Helseminister Bent Høie får det glatte lag for flyambulansekrisen, fra stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) og klinikkoverlege Mads Gilbert. På dette bildet fra 18. desember orienterer han om tiltak for å sikre beredskapen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Etter at ambulansefly-operatøren Babcock torsdag meldte at alle flyene ved ambulanseflybasen i Finnmark er ute av tjeneste på grunn av sykdom, får helseminister Bent Høie nå kraftig kritikk.

- Dette er nok et bevis på at robustheten er altfor dårlig, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) til Dagbladet.

Siden Babcock Scandinavian AirAmbulance 1. juli i år overtok ambulanseflydriften, har selskapet slitt med beredskapen.

- Alvorlig forklaringsproblem

Krisen tilspisset seg i begynnelsen av desember, da fem av de 11 ambulanseflyene ble satt på bakken. Mens krisen den gang skyldtes en teknisk feil, er det nå sykdom som stopper selskapet i Finnmark.

Etter torsdagens melding fra Babcock får helseministeren krass kritikk for å ha trappet ned på ekstratiltakene som skulle avhjelpe situasjonen.

- Bent Høie har forsikret oss om at ting er under kontroll, og har gått inn i jula og tatt bort ekstratiltakene fordi han tenker at alt er i orden. Så får vi denne situasjonen der flyene står på bakken og beredskapen er under enhver kritikk, sier SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

- Han har et ganske alvorlig forklaringsproblem når han kommer til Stortinget, sier Kaski og legger til at 12. januar er helseministerens siste frist for å orientere Stortinget.

Vil forlenge ekstratiltak

Mads Gilbert sier at fagmiljøet på UNN støtter sine kolleger i Finnmark sin vurdering av situasjonen - som er at den er uholdbar.

- For befolkningen og helsetjenesten både i og utenfor sykehus blir konsekvensene av denne statlige anskaffelsen stadig verre, ikke bedre slik Høie stadig lover. Det er ikke et nordnorsk, men et nasjonalt problem, sier Mads Gilbert.

En lege i Finnmark som mener at situasjonen er alvorlig, er kommunelege Jan Eggesvik i Lebesby og Gamvik kommuner i Finnmark.

I et brev til helseminister Bent Høie på lille julaften oppfordrer han om beholde ekstratiltakene helt fram til påske - blant dem et Bell-helikopter.

- Det er helikopteret som redder situasjonen i Øst- Finnmark, skriver han ifølge Altaposten i brevet til helseministeren.

- Ikke friskmeldt

- Beredskapen er nå på et kritisk lavmål, og vi undrer oss over at helseministeren uka før jul så selvsikkert friskmeldte luftambulansetjenesten. Den kan på ingen måte friskmeldes, og det er det vi ser nå, sier Gilbert.

Han ber om at Høie og andre nå legger partipolitisk prestisje til side og samler seg om et nasjonalt forlik på Stortinget.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke skriver at Høie og departementet tar situasjonen på «største alvor», og har satt i gang en rekke tiltak for å sikre beredskapen etter sykdomsutbrudd ved de to basene i Finnmark.

- Setter inn ekstra fly

«Vi overvåker situasjonen nøye og har tett kontakt med de regionale helseforetakene som følger opp Luftambulansetjenesten HF. Både Babcock og Luftambulansetjenesten har planer for situasjoner med beredskapssvikt. Babcock setter inn ekstra fly, ett i dag og ytterligere ett i morgen. Luftambulansetjenesten har i tillegg opsjonsavtaler med andre flyselskap hvor de relativt raskt kan hente inn tilleggsressurser i form av fly og mannskap», skriver Bjerke i en e-post til Dagbladet.

Ifølge Bjerke gjøres det mye for å avhjelpe situasjonen.

«Blant annet er det satt inn et ekstra dagfly stasjonert i Alta, operativt fra i morgen og et ekstra jetfly blir videreført fram til 5. januar. Forsvarets helikopter i Kirkenes har allerede blitt forlenget til 15. januar. Parallelt med dette jobbes det med å få på plass et helikopter som kan være i Kirkenes gjennom vinteren. Helse Nord skal vurdere behov for et permanent ordinært ambulansehelikopter i Kirkenes etter dette. Helseregionene vil dessuten få et oppdrag om å plassere et ekstra jetfly i Tromsø gjennom vinteren for å avlaste kortbaneflyene i beredskap», heter det i e-posten.