Ny flyktningestrøm fra Afghanistan

Talibanregimets fall har ikke bedret situasjonen i Afghanistan. 20 000 flyktninger har strømmet over grensa til Pakistan de siste 10 dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge hjelpearbeidere BBC har snakket med, kommer mange av flyktningene fra den største etniske gruppa i Afghanistan, pashtunene. De kommer til Pakistan fra den nordlige delen av Afghanistan hvor de er en minoritet.

Pashtunene i nord forfølges av tadsjikere og usbekere som anklager pashtunene for å være talibansympatisører. Det er nemlig i sør, hvor pashtunene er i flertall, at talibanbevegelsen oppsto og fikk fotfeste.

Men også nomadene har strømmet til Pakistan de siste ukene. Den vedvarende tørken har tatt livet av husdyra deres, og livsgrunnlaget har forsvunnet.

FNs flyktningeråd hadde allerede begynt å forberede seg på å hjelpe noen av de 2,5 millionene afghanere som allerede bafant seg i Pakistan tilbake, da flyktningestrømmen eksploderte igjen. Med 20 000 nye flyktninger ventende på FN-hjelp blir det vanskelig.

De fleste av de nye flyktningene befinner seg ved grenseovergangen Chaman i påvente av FN-registrering. FN registrerer rundt 400 familier om dagen, og gir i tillegg nødhjelp som tepper, vann, og mat til de ventende flyktningene.

Det har kommet en kvart million flyktninger fra Afghanistan til Pakistan siden 11. september, og strømmen av flyktninger ser ikke ut til å stoppe.

STRØMMEN ØKER: 20 000 nye flyktninger fra Afghanistan har ankommet Pakistan de siste 10 dagene.