Ny flyktningkampanje får voldsom oppslutning i sosiale medier. Hun er kvinnen som står bak

#engangvarjegflyktning.

KAMPANJE: I disse dager hvor debatten om flyktninger fra Syria preger både spalteplass og sakslister over hele landet, har en ny kampanje startet i sosiale medier. AUF-leder Mani Hussaini har kastet seg på. Danske Samira Nawa Amini startet det hele. Foto: Facebook / Privat
KAMPANJE: I disse dager hvor debatten om flyktninger fra Syria preger både spalteplass og sakslister over hele landet, har en ny kampanje startet i sosiale medier. AUF-leder Mani Hussaini har kastet seg på. Danske Samira Nawa Amini startet det hele. Foto: Facebook / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I disse dager hvor debatten om flyktninger fra Syria preger både spalteplass og sakslister over hele landet, har en ny kampanje startet i sosiale medier.

#Engangvarjegflyktning.

Her står en rekke personer fram for å vise hvor langt de har kommet, og hva de har utrettet. At mennesker som en gang kom til landet som flyktninger er en ressurs og ikke nødvendigvis en byrde for både samfunn og fellesskap. Meldingene er mange:

- I dag er jeg Oslo SVs andrekandidat.

- I dag er jeg ingeniør og skuespiller.

- I dag er jeg artist.

- I dag er jeg mastergradsstudent og HR-konsulent.

Debatt En av de som har kastet seg på bølgen er AUF-leder Mani Hussaini. Han la ut følgende melding sammen med et bilde på Facebook.

«Debatten om mennesker på flukt handler ofte om tall og utgifter! På tide at vi også løfter menneskene. Vi må gjøre mer for mennesker på flukt og vise hjerterom. Mennesker er ressurser, ikke utgifter! #EnGangVarJegFlyktning»

Han forteller til Dagbladet at det er temperaturen og tematikken som har preget debatten her hjemme som inspirerte ham til å hive seg med på trenden.

- Vi har hatt en ganske stor debatt de siste månedene om hvorvidt Norge skal være med og bidra, og noen partier har kjørt veldig på at dette er store kostnader. Det blir glemt litt at dette er mennesker som trenger hjelp. Vi har 60 millioner mennesker på flukt. Så mange flyktninger har det ikke vært siden andre verdenskrig. Her må hele det internasjonale samfunnet hjelpe til, sier Hussaini.

Han trekker også fram at det er fort gjort at flyktningene bare blir et regnestykke. At man glemmer hva som ligger bak tallene.

- Både i Norge og i Danmark har debatten handlet om utgifter og tall. om man skal brukene pengene på mennesker som er på flukt, eller for eksempel på nye veier. Man glemmer at disse 60 millionene - disse 8 000 vi skal ta imot i Norge - kan være ressurser. De kan bidra og de kan være med på å utvikle vårt fantastiske land.

Tilrettelagt Hussaini forteller også hvordan det under oppveksten tidvis var vanskelige kår, men at det i Norge var lagt til rette for ham og hans familie.

- Jeg var flyktning en gang jeg også. Vi levde på «sosialen» de første to årene, og mine foreldre kunne ikke språket så det var vanskelig å få seg jobb. Men de fikk gratis norskopplæring, og jeg og mine søsken fikk gratis skolegang. Alt takket være velferdsstaten, sier han.

- To år senere sto familien vår på egne bein, og fem år senere kjøpte vi vårt første hus. Da kunne jeg og mine søsken ta høyere utdanning og i dag er alle ressurser for landet. Vi betaler skatt og skaper verdier. Dette kommer ikke alltid fram i denne debatten. Mennesker på flukt blir bare tall og utgifter.

Initiativtaker Facebook-kampanjen startet i utgangspunktet i Danmark, og gruppa der har i skrivende stund samlet nesten 8 500 likes.

Initiativtaker Samira Nawa Amini, politiker i partiet Radikale Venstre, sier til Dagbladet at hun ville tilføre flyktningdebatten noe positivt.

- Jeg opplevde en meget hard tone overfor asylsøkere under valgkampen. Flere partier var travelt opptatt med å fortelle at Danmark skulle være et uattraktivt land å søke asyl i. Jeg ble rett og slett lei av at store politikere og statsministerkandidater aktivt skulle gjøre alt for å unngå å tilby trygghet til mennesker på flukt. sier hun.

Amini er selv født og oppvokst i Danmark, men hennes foreldre var begge flyktninger fra Afghanistan. Faren Bashir Nawa har en doktorgrad fra Danmarks Tekniske Universitet og moren hennes er overlege ved Roskilde sykehus.

- Jeg har så stor respekt for mine foreldre som til tross for status som flyktninger, språkvansker og kulturelle utfordringer har blitt til de personene de er i dag. De bidrar ikke bare til verdiskapning, men er også aktive i foreningslivet, sier Amini.

Personlig Hun forteller videre om motivasjonen for å starte kampanjen. Det er også mer personlig enn ren å muntre opp den politiske debatten.

- Jeg har en sønn, Zakarias, på knapt to år, og min kamp i dag dreier seg i stor grad om at det Danmark han vokser opp i skal være et trygt land. Jeg ønsker at danskene skal se hans personlighet og kvalifikasjoner som en styrke. Ikke at de skal se på hans hudfarge og hans religion som en byrde, sier hun.

- For meg var det viktig at våre etablerte politikere fikk se et ansikt på de menneskene de omtaler som en «samfunnsbyrde». Det har jeg vært med på, og jeg er stolt over at det lyktes meg å sette en positiv dagsorden i en meget «skitten» valgkamp.

59,5 millioner Ikke siden kjølvannet av andre verdenskrig har like mange mennesker vært på flukt i verden. Det viser UNHCRs nye rapport om globale trender: 59,5 millioner mennesker. Blant disse er over halvparten barn.

- Alarmerende, melder FN. 

Går vi lenger inn i tallene, viser det seg at over halvparten av de flyktende menneskene, 51 prosent, er barn.

- Vi mangler enorme pengesummer for å kunne hjelpe de mange ofrene for krig. Det medfører at folk som trenger hjelp risikerer å bli forlatt, advarer António Guterres, FNs høykommisær for flyktninger. 

Han fortsetter: 

- Vi lever i en tid da vi opplever en historisk stor flyktningstrøm, og trenger et historisk innsats, sier Guterres.

INITATIVTAKER: Initiativtaker Samira Nawa Amini sier til Dagbladet at hun ville tilføre flyktningdebatten noe positivt.

- Jeg opplevde en meget hard tone overfor asylsøkere under valgkampen. Flere partier var travelt opptatt med å fortelle at Danmark skulle være et uattraktivt land å søke asyl i. Jeg ble rett og slett lei av at store politikere og statsministerkandidater aktivt skulle gjøre alt for å unngå å tilby trygghet til mennesker på flukt. sier hun. Foto: Privat
INITATIVTAKER: Initiativtaker Samira Nawa Amini sier til Dagbladet at hun ville tilføre flyktningdebatten noe positivt. - Jeg opplevde en meget hard tone overfor asylsøkere under valgkampen. Flere partier var travelt opptatt med å fortelle at Danmark skulle være et uattraktivt land å søke asyl i. Jeg ble rett og slett lei av at store politikere og statsministerkandidater aktivt skulle gjøre alt for å unngå å tilby trygghet til mennesker på flukt. sier hun. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer