Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny flyktningrute i nord

Skulle til Norge med båt fra Murmansk.

FRA SYKKEL TIL BÅT : Flyktninger på vei til Norge og Finnmark i fjor høst. Nå er flyktninger blitt lovet frakt med båt. Foto:  AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
FRA SYKKEL TIL BÅT : Flyktninger på vei til Norge og Finnmark i fjor høst. Nå er flyktninger blitt lovet frakt med båt. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russisk politi leter nå etter menneskesmuglere som hadde lovet å frakte mer enn ti flyktninger fra Midtøsten og Afrika til Norge. Flyktningene ble fraktet til Murmansk i biler, og stuet inn i leiligheter. Her fikk de beskjed om å vente på og bli fraktet med båt fra Murmansk-regionen til Norge. Det melder nettstedet news.ru. Det var FlashNord som først meldte om saken. Den lokale TV-stasjonen GTRKMurman har også omtalt saken.

Tvangssendes hjem Flyktningene vil nå bli uttransportert fra Russland fordi turistvisumene de hadde har gått ut, og fordi de kom til Russland på falske premisser, siden deres egentlige hensikt med å søke turistvisum til Russland var å komme seg videre til Norge og Schengen.

Sjøveien fra Murmansk er ei ny flyktningrute etter at flyktningene fra Syria og store deler av verden nå er stanset på grensa mellom Hellas og Makedonia. For dem som i fjor høst kunne bruke Russland som transittland, og komme til Norge over grensa i Storskog, er både denne grensa, og grensepasseringene til Finland stengt. Det siste kreative påfunnet til menneskesmuglere for å friste desperate mennesker er altså sjøveien fra Murmansk til Norge.

- Grensa er åpen Det er snakk om to grupper flyktninger som hadde betalt for å komme til Norge. Den ene består av ti mennesker fra Syria og Egypt. Den andre av et ukjent antall mennesker som også kom fra Iran og Bangladesh. Flykningene har fortalt at de ble fraktet i biler fra henholdsvis Moskva og St. Petersburg til Murmansk.

- Jeg ga pengene til Aleks, halvannet tusen dollar. Han sa til meg at alt var i orden, grensa er åpen, og at vi kan krysse den med båt, har en av flyktningene sagt til GTRKMurman. Flyktningene sier de har betalt mellom to og seks tusen dollar pr. person for å bli smuglet til Norge.

Slår ned på trafikken Det er uklart om det er konturene av ei ny flyktningrute vi ser, eller om det bare er kyniske kriminelle som aldri hadde til hensikt å frakte flyktningene til Norge, slik de hadde lovet. Det at Russisk politi nå sier at de ettersøker bakmennene betyr imidlertid at Russland ikke vil ha noe av flyktningtrafikken mot Norge og Finland i nord.

Russland sier landet har skjerpet inn visumpolitikken sin overfor mennesker fra land der det kommer flyktninger fra. Det er også et tegn på at Russland ikke vil være et transittland for flyktninger til Schengen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!