FARLIG: Den siste tida har flere migranter krysset Svartehavet på vei fra Tyrkia til Romania. Flere andre ruter er praktisk talt stengt, men denne ruta er den farligste Europaveien til sjøs. Video: Poliţia de Frontieră Română / Facebook Vis mer

Ny flyktningrute over Svartehavet

En ny flyktningrute er i ferd med å etableres. Turen over Svartehavet er den farligste av alle Europaveiene til sjøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av helga har flere fartøyer fulle av migranter og flyktninger blitt oppdaget av den rumenske kystvakta. Menneskesmuglere prøver nå ut en ny rute for å frakte flyktninger fra Tyrkias nordlige kyst, og til Europa.

Veldig vindskeiv farkost

En video fra 24. august viser en ganske vindskeiv farkost på rundt 40 - 50 fot som kastes hit og dit av ikke altfor høye bølger. Videoen er tatt av den rumenske kystvakta. Det har på seinsommeren kommet flere båter med migranter fra Tyrkia på vei til Romania.

Men i slutten av forrige uke, og i helga kom det flere samtidig, noe som kan tyde på at denne transportruta er i ferd med å etableres som en hovedtransport-vei for migranter fra Europa etter at sjøveien fra Tyrkia til Hellas praktisk talt er stengt. Og etter at EU også er i ferd med å stenge ruta fra Libya i Nord-Afrika til Italia, der det i år har kommet rundt 100 000 migranter, de aller fleste fra Afrika.

Bølge av migranter

Lørdag avskar rumensk kystvakt en fiskebåt med 97 migranter om bord. 36 av dem var barn. Grensepolitiet sier de var fra Iran og Irak, og de ble stanset ved grensa mellom Romania og Bulgaria, skriver The Guardian. Dagen før, på fredag, ble en annen fiskebåt, med rundt 120 migranter ombord stanset av rumensk kystvakt, og overlevert til den tyrkiske kystvakta. 3. september ble nok en fiskebåt oppbrakt, denne med 87 migranter om bord. I slutten av august ble ytterligere tre båter oppbrakt av rumensk kystvakt, med til sammen rundt 300 migranter ombord.

Kystveien over Svartehavet i vindskeive fartøyer er farligere enn farten over Middelhavet. Svartehavet har sitt navn av en grunn. Havet var kjent som Det ugjestmilde havet av grekerne da de koloniserte Svartehavets kyster i antikken. Om høsten og vinteren er det ofte høy sjø med raske vær-skifter, som gjør havet farlig.

- Migrantene er i større fare, særlig hvis de er i mindre fartøyer. Det er tøff sjø, og en vanskelig overfart, sier Krysztof Borowski i Frontex, EUs organisasjon for grensekontroll, til The Guardian.

Usikker vei videre

Men også hvis migrantene skulle lykkes å komme i land i Romania, venter en høyest usikker framtid. Romania var et av landene i EU som i utgangspunktet nektet å være med på å fordele flyktninger etter flyktningkrisa i 2015. Og selv om landet nå har tatt imot noen flyktninger, så er det bare de færreste som vil bli i landet, de vil alle til Schengen-land.

Og muligheten for å komme dit fra Romania er veldig små, uten ved hjelp av menneskesmuglere og falske dokumenter. Når migrantene er i Romania er veien til det forjettede Schengen stengt av Serbia i øst, og Ungarn og Ukraina i nord, med Europas fattigste land Moldova som den kvalifiserte blindtarmen. For å komme til det forjettede Tyskland må de gjennom Serbia, og så Ungarn, som har stengt sine grenser i sør med en mur. Og hvis de skulle slippe inn i Ukraina, må de gjennom Polen, som er det landet i EU ved siden av Ungarn som har vært mest fiendtlig innstilt til migrantene som vil til Europa.

Rumensk politi har arrestert seks mennesker i forbindelse med menneskesmuglingen over Svartehavet.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Se hele den intense innvandringsdebatten: https://www.dagbladet.no/video/1o7kiOitwR8 Vis mer