DISKUSJON: Atter en skandale for flyselskapet Delta. Det oppstår en het diskusjon når Brian Schear får beskjed om å forlate flyet fordi han lar sin to år gamle sønn sitte i et barnesete. Flypersonnellet mener barnet skal sitte på fanget til familiefaren. Video: CNN Vis mer Vis mer

FLYKRANGEL PÅ DELTA

Ny flyskandale: Truer med fengselstraff og barnevernet om ikke småbarnsfamilien går av flyet

Satt på bakken med to små barn midt på natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare noen uker etter at United Airlines havnet i trøbbel etter å ha kastet en passasjer av et fly på O'Hare-flyplassen i Chicago, er det Delta Airlines sin tur til å møte en aldri så liten PR-krise.

I en videoen øverst i saken kan man se hvordan trebarnsfaren Brian Schear diskuterer med en sikkerhetsvakt om bord på flyet som skulle ta familien fra Maui til Los Angeles. Det er Brians kone Brittany som holder kameraet.

Uenighet

Bakgrunnen for uenigheten var at familien Schear hadde kjøpt fire billetter på flyet, men da deres eldste sønn tok et tidligere fly tenkte de at det var greit å la et av barna på to år sitte i et bilsete på denne plassen i stedet for på fanget. Det viste det seg å ikke være.

I en diskusjon som går over åtte minutter forsøker Schear å argumentere for at han har betalt for setene, men appellen faller for døve ører.

Man kan blant annet høre hvordan sikkerhetsvakta truer med å sette foreldrene i fengsel for det som blir kalt «en føderal forbrytelse», og at barnevernet vil bli koblet inn.

DRAR PASSASJEREN UT AV FLYET: En video av en politimann som trekker en mannlig passasjer ut av et overbooket United-fly før avgang fra Chicago, har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/raseri-pa-sosiale-medier-etter-at-passasjer-ble-halt-ut-av-overbooket-fly/67479816 Vis mer

- På egenhånd

Til slutt går Schear med på å ta barnet på fanget i stedet for å bruke setet, men da var det for sent - og hele familien på fire ble bortvist fra flyet.

Selv er Schear overbevist om at Delta hadde overbooket flyet, og at det var grunnen til at de var så hissige på at han skulle gi fra seg plassen. Han hevder også at det sto fire personer klare med billetter på utsiden da han og familien gikk ut. Disse fire tok de plassene familien også hadde betalt for.

Han forsøker også å spørre hva Delta mente familien med to små barn skulle gjøre etter å ha forlatt flyet. Det var midnatt, og det gikk ikke flere fly før dagen etter. Heller ikke her er det mye forståelse å få.

FÅR JULING: Mange har benyttet sjansen til å si hva de mener om United Airlines i sosiale medier som Facebook og Twitter. Video: CNN. Vis mer

- Dere må klare dere på egenhånd, er responsen.

Trusler

Både Brian og Brittany Schear har i ettertid latt seg intervjue av blant annet CBS.

- Vi trodde aldri det ville gå så langt som at de ville kaste oss av flyet, sier Brian, og legger til at han ikke nødvendigvis er interessert i økonomisk kompensasjon. Det er først og fremst en unnskyldning fra Delta han er ute etter.

Brittany sier at det i fremste rekke var truslene fra sikkerhetspersonalet som satte en støkk i henne.

- Det fikk virkelig hjertet mitt til å synke at de truet med å ta barna vekk fra meg. Det er naturligvis ulovlig, men likevel, sier hun.

Unnskyldning

Torsdag kveld, et drøyt døgn etter at videoen ble publisert, kom Delta ifølge BBC med en pressemelding der de la seg flate.

- Vi beklager for den uheldige episoden kundene våre opplevde, og vi har kontaktet dem for å refundere billetten og kompsensere dem på annet vis, heter det i uttalelsen.

- Deltas mål er alltid å jobbe sammen med kundene for å finne løsninger på problemer som måtte oppstå når de er på reise. Det skjedde ikke i dette tilfellet, og det beklager vi.

VAR VITNE: Personen som blir dratt ut av United Airlines-flkyet skal være en lege, som måtte på jobb dagen etter. Video: CNN Vis mer

Mistet tenner

Det var den 10. april at David Dao ble slept av flyet til United Airlines, og pådro seg en knekt nese i prosessen. Han skal også ha fått en hjernerystelse og mistet to tenner.

Ingen av de ansatte i United Airlines mistet jobben etter episoden som de selv kaller en «systemsvikt», men også her var det overbooking som var årsak til uenigheten.

Dao har i ettertid kommet til enighet om en erstatning fra flyselskapet, men det er foreløpig ikke kjent hvor stor denne summen er.

Selskapets administrerende direktør, Oscar Munoz, har i kjølvannet av opptrinnet beklaget på det sterkeste, blant annet til Kongressen. Det skriver Politico.