Ny FN-sjef utnevner medarbeidere

FNs nye generalsekretær, sørkoreanske Ban Ki-moon, har allerede kunngjort de to første utnevnelsene av medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs nye generalsekretær, sørkoreanske Ban Ki-moon, har allerede kunngjort de to første utnevnelsene av medarbeidere.

Vijay Nambiar fra India blir stabssjef og Michele Montas fra Haiti blir sjef for talsmannsavdelingen.

Ban avløste Kofi Annan som FNs generalsekretær fra nyttår. Mange viktige utnevnelser står for tur, og stormaktene i Sikkerhetsrådet står nå i kø for å sikre seg tunge posisjoner i FN-systemet.

Ifølge FN-kilder vil Russland beholde ansvaret for FNs europeiske operasjoner i Geneve, og Kina vil få visegeneralsekretæren for økonomiske og sosiale saker.

Både USA, Frankrike og Storbritannia driver lobbyvirksomhet for å sikre seg visegeneralsekretæren for politiske saker, eller for fredsbevarende operasjoner. Noen har til og med foreslått å dele avdelingen for fredsbevarende operasjoner i to, for å sikre toppstillinger til alle de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd.

Kofi Annan (68) gikk av som FNs generalsekretær ved midnatt søndag, etter ti år som verdensorganisasjonens øverste leder. Etter en lang ferie sammen med sin svenske kone Nane vil han starte arbeidet med å organisere en stiftelse for afrikansk jordbruk.

(NTB)

FNS NYE GENERALSEKRETÆR: Sørkoreanske Ban Ki-moon overtok en av verdens vanskeligste jobber ved nyttår. Han har begynt med å utnevne to medarbeidere fra henholdsvis Haiti og India. Verdens stormakter driver nå lobbyvirksomhet for å sikre seg andre sentrale verv i FN. Foto: AP
FNS NYE GENERALSEKRETÆR: Sørkoreanske Ban Ki-moon overtok en av verdens vanskeligste jobber ved nyttår. Han har begynt med å utnevne to medarbeidere fra henholdsvis Haiti og India. Verdens stormakter driver nå lobbyvirksomhet for å sikre seg andre sentrale verv i FN. Foto: AP Vis mer
STABSSJEF: Vijay Nambiar fra India blir stabssjef.